Vad är hållbar minimalism?

  (null)

En del har kanske sett att i min bio på Instagram står det "Minimalism på hållbart vis".
I det här inlägget tänkte jag (äntligen) berätta lite mer om det. För vad är egentligen hållbar minimalism? Eller rättare sagt, vad innebär det för mig. Minimalism må vara en helhet & ett visst koncept, men som ser olika ut för alla.
 
Men om vi nu riktar in oss på hållbart & minimalism. För en minimalistisk livsstil innebär inte  en hållbar livsstil. Alla väljer vi olika & jag dömer ingen, men känner att jag måste ta upp konkreta exempel för att förklara vad jag menar med hållbar minimalism.
 
Det finns minimalister som lever i en större stad där allt finns runt hörnet & för att kunna göra prylbantningen än kraftigare väljer att endast äta ut, hämta hem take away eller eventuellt har engångsdukning för att "minimera disken & maximera tiden". För mig är det inte hållbart.
 
En del slutar sitt slentrianshoppande & prylsamlande för att frigöra både tid & pengar som ägnas åt att göra exotiska resor, då ofta med flyg som färdmedel. Det är för mig inte heller hållbart.
 
Några vill rensa ut allt sitt porslin eller kanske hela hemmet för att kunna "börja om", men väljer att köpa mindre prylar men nyproducerade. För mig är det inte hållbart (att konsumera sig till minimalism).
 
Nu var det här kanske mer extrema exempel, men jag hoppas det ger en klarare bild.
 
Dock tror jag & har fått känslan den senaste tiden att minimalismen generellt idag förknippas så hårt med en hållbar livsstil att många automatiskt parar ihop dessa. Men det ska absolut inte förminskas att många som börjar värna om vår planet har minimalism som inkörsport, jag är en av dem. Problemet ligger i att minimalism inte per automatik innebär ett hållbart liv, & jag känner lite att det börjar bli en varning om greenwashing.
 
Därför känner jag att ett nytt begrepp borde myntas & från min sida blev det "hållbar minimalism".
 
Att ta bort sitt överflöd, att lager för lager minimera prylar för att få till ett liv i harmoni på sina villkor. Genom att ta bort allt som inte används & inte skänker glädje i våra liv har min familj lyckats göra plats för mer hållbara val, som exempelvis påbörja en småskalig odling.
 
Hållbar minimalism har gjort att jag har ett lite annat synsätt än vad som gärna florerar i den numera trendiga minimalismen. Exempelvis har vi fler kastruller, tallrikar & skålar än vad vi kanske absolut verkligen behöver. Men jag vet också att med tiden kommer kastrullerna att slitas, för de är införskaffade innan vi valde mer hållbara produkter av kvalité. Ett glas & en tallrik kommer att gå sönder någon gång. Rensar vi ut nu kommer vi säkerligen att behöva komplettera senare då familjen är i en växande fas. Och ska vi komplettera måste vi lägga både tankar, tid, energi & pengar på prylar igen. Istället har vi rensat ut alla de kastruller, tallrikar & glas av sorter vi inte använde eller som verkligen föll i linje med våra behov. Allting får enkelt plats i skåp & lådor utan att det trängs, men det kommer såklart bli ännu bättre med plats längre fram. Vi får inte glömma att det är inte en tävling. Minst prylar när hen dör vinner inget pris. Kom ihåg att minimalismen är individuell.
 
Men misstolka inte detta som att vi ska hålla fast i prylarna utifrån "ifall att" eller "tänk om". Hållbar minimalism har också en annan aspekt & det är att låta våra utrensade prylar få nytt liv & bli använda någon annanstans. Att inte slänga det som kan komma i bruk av någon annan. Förlänga prylarnas liv & minska #prylsvinn helt enkelt. Och om prylen måste slängas så ska den sorteras på bästa sätt.
 
Att sälja sina utrensade prylar på exempelvis @tradera & @blocket gör att vi bidrar till en levande, blomstrande & fungerande begagnatmarknad. Det är ansvarsfullt att inte sitta med på resurser som vi själva inte använder, men som kan brukas av någon annan. Självklart innebär det inte att du ska släppa taget om den fina servisen som mormor lämnade efter sig som du inte vågar använda, men känner enormt affektionsvärde av. Det är inte känslomässigt hållbart att slita den från dig. Men kanske har du en hög med kläder i garderoben som aldrig används & där vissa plagg även har prislapp kvar?
 
Hållbar minimalism handlar också om att inte minimera för minimerandets skull, eller till den nivå att du behöver köpa nytt. Har du exempelvis en hobby med sömnad & idag har flertalet trådrullar av samma färg kanske det inte är lämpligt att rensa ut alla om ens en av dem? Använder du ofta den färgen? Om ja, varför rensa för rensandets skull? Men är det en färg som du aldrig använt & det kanske är flera år sedan du införskaffade den, då finns det större möjlighet för den att bli använd av någon annan.
 
Ibland är minimalism så hårt ihoppressat med tanken om att "skapa tid". Att vi inte ska lägga någon tid alls på prylar. Men då kommer vi från det hållbara. För mig är i alla fall slow living att jag har tid för att ta hand om, vårda & laga de få ägodelar jag valt att ha. För mig är det meningsfullt att känna att jag kan göra saker & har kunskap om att exempelvis laga ett klädesplagg eller laga dammsugaren.
 
Det handlar om en individuell balansgång, precis som allt annat. Och tillåt det vara så. Min minimalistiska livsstil passar inte per automatik andra minimalister. Jag har länge haft känslan av att det kommit pekpinnar där ens minimalism hela tiden ska framställas som att den inte är tillräcklig eller bra nog, att den inte uppfyller "krav" (som troligen uppstått när minimalism blev trendigt).
 
Hållbar minimalism är också en minimalism som får just dig att må bra. Men som också har ett djupare tänk än att eliminera prylberg & att rensa schemat på aktiviteter. Där det helt enkelt finns en större aspekt i det hela, att värna om vår planet & de som vi delar den med.
 
(Såklart går det som med allt annat att vrida & vända detta till att vara någon sorts "kryphål" för att få lov att behålla alla sina prylar, men om texten läses ordentligt så framgår det också att så inte är fallet). 
 
Hoppas det var till nytta.

Minimalistinnan hållbar minimalism minimalist minimalist Sverige
3 kommentarer
Hella

Hållbar minimalism är grejen! Jag har faktiskt rätt stor tilltro till minimalism som "inkörsport" till hållbarhet. Sett flera exempel på folk som börjar med försök till minimalism (t ex konmari) som får ett uppvaknande; hur mycket prylar, kläder och skräp vi har utan att ens använda det.. Jag hoppas på att minimalismen kan hjälpa till att sprida miljömedvetenhet. Och jag ser som sagt redan tecken på det!

Svar: Jag hoppas också på det! ❤ På Instagram har jag i alla fall märkt av det :-D
Minimalistinnan

Denise Taylor

Jag det är verkligen skillnad på att leva som "vanlig" minimalist och leva hållbart. Hållbar minimalism låter som musik i mina öron och något jag försöker satsa på :D

Svar: Tack för din kommentar ❤ Ja, jag tror det är viktigt att det finns en hållbar aspekt i minimalismen, vad kul att du tycker om den idén :-D
Minimalistinnan

lagomtenkelt.blogg.se

Bra skrivet! Inom en snar framtid ska vi flytta, jag packade ned lite prydnadssaker för några dagar sedan och insåg att de fyllde en hel kartong, men kollar jag på hyllorna ser jag ingen skillnad. Helt galet. Det gjorde mig verkligen taggad till att göra mig av med grejer till bättre behövande. 🥰

Svar: Oh, vilken härlig insikt! :-D Det är så märkligt hur vi håller hårt i prylar som egentligen inte betyder något.
Minimalistinnan