10 steg till minimalistisk kapselgarderob

(null)

Här är min guide innehållande 10 steg som berättar konkreta tips på hur du kan få en minimalistisk kapselgarderob. Det här är precis den process jag själv gick igenom för att komma ner från närmare 500 (!) plagg till idag strax under 50. Jag rensade alltså ut 90% av min garderob, fick ihop många tusenlappar när jag sålde det som inte användes & eliminerade hela beslutsprocessen. Idag är alla plagg som finns favoriter & jag har ingen beslutsångest över vad jag ska ha på mig ✨👗✨

Det här är alltså vad som funkade för mig, vi är alla olika, men förhoppningsvis passar något eller några steg dig 💚🙏

(Innan du börjar. Se till att ha tvättat så mycket som möjligt så du kan få en ordentlig & ärlig helhetsbild av din garderob redan från start).

(null)

🌻Steg 1
Dags att möta kaoset!
Bara gå igenom allting.
Lägg åt sidan det du direkt vet att du inte egentligen vill ha eller använder - de plagg som helt enkelt bara känns fel - de som du aldrig tar på dig & är medveten om det. Kanske finns även prislapparna kvar på en del. Bara sortera bort dem direkt. 

Du behöver inte känna någon press att göra dig av med plaggen om det känns jobbigt. Men ta bort dem från garderoben. Vik ihop fint & lägg i en stor påse eller låda som du förvarar någon annanstans så länge. 

Känner du dig redo, så sälj eller skänk plaggen. Släng aldrig i soporna!

(null)

🌻Steg 2
När du en regnig, ledig dag har gott om tid är det dags att sortera upp allting i högar. All byxor för sig, alla klänningar för sig osv. Vill du även göra underkategorier eller efter säsong så gör det.

Steg 1 gäller fortfarande här, stöter du på något som du inte vill ha - ta bort det direkt.

Är du medveten om att du behöver rensa & önskar mindre antal, men har svårt för att hitta motivationen? Räkna antalet plagg när du sorterat upp de i sina högar. Om du till exempel räknar till närmare 20 t-shirts kanske det känns lättare att sortera ut någon. 

(null)

🌻Steg 3
Prova alla plagg.
De som inte sitter skönt, som du inte känner dig bekväm i utseendemässigt, eller bara helt enkelt inte känns bra - sortera ut. 

Har du plagg som är köpta för ett framtida scenario som du byggt upp i din fantasi? Det kan exempelvis vara ett plagg du har ifall du skulle bli bjuden på ett sagolikt bröllop, ett plagg som passar om du går ner/upp ett visst antal kilo. Såna här plagg kan skapa otroligt mycket negativa känslor med ångest & stress utan att vi alltid känner av det aktivt. Visst, det var kanske meningen som något peppande, men vore det inte ärligt bättre att sätta mindre press på dig? ❤

(null)

🌻Steg 4
Häng så många plagg du kan på galgar & vänd galgen "på fel håll" så att krokens spets kommer mot dig istället. Låt det sedan gå 3-6 månader. Varje gång du använder ett plagg får du lov att vända galgen "rätt" igen. De plagg som fortfarande är vända åt "fel" håll när tiden gått kan du med gott samvete konstatera att du inte använt & därför kan rensa ut.

Har du plagg som ligger vikta kan du välja att vända de på ett annat håll eller försöka sortera upp i två högar. Var kreativ så hittar du en lösning & möjlighet!

(null)

🌻Steg 5
Fundera ut hur många plagg som är rimligt & som du använder mellan tvättomgångarna? Och hur många plagg behöver användas innan en maskin blir full? Skriv ner en lista med ett ungefärligt svar. Hur pass många fler plagg än detta antal har du? Kanske kan du släppa taget om några plagg till.

(null)

🌻Steg 6
Utmana dig själv med att under en veckas period endast använda fyra plagg. Underkläder, strumpor & ytterkläder räknas ej.

Den här utmaningen ger perspektiv & möjligheten att känna friheten som infinner sig i att inte äga då otroligt mycket & att beslutsprocessen elimineras.

(null)

🌻Steg 7
Har du hört om Projekt 333?
Under tre månader ska du endast bära 33 plagg. Vissa väljer att räkna in även skor, underkläder & strumpor här. Själv tyckte jag det var en större utmaning att göra det vilket också gjorde mitt rensningsresultat mer effektivt.

(null)

🌻Steg 8
Vilka är din favoritplagg?
Välj ut dem & välj att endast bära dem under en period. 

Favoritplagg bör vara de som du tycker både är fina rent estetiskt men som också sitter bekvämt & som du verkligen känner dig 100% bekväm med.

(null)

🌻Steg 9
Ärlighet vara längst. En del plagg har fått klamra sig fast längs den här resan trots att de egentligen inte borde fått vara med så här långt. Prova att bara ta fram en påse & packa ner dem där. Du behöver inte ta några beslut. Bara packa ner dem & ställ unden påsen.

Se vad det här gör med dig. Kommer du att vilja ta fram plaggen? Kommer du vilja omvandla dem till pengar? Eller hittar de in i garderoben igen? Stressa inte med något beslut, låt det komma naturligt till dig. Men det är viktigt att du faktiskt vågar prova att släppa taget - genom att lägga dem i en påse som du ställer undan.

(null)

🌻Steg 10
Nu borde din garderob ha förvandlats! Redo för en kapselgarderob? (Capsule wardrobe). 

Prova att sätta ihop en garderob där allting så nära det går - matchar med varandra. 50-100 plagg totalt tycker jag är en rimlig siffra att hålla sig inom om du gärna vill ha en riktlinje.

🌻Tack för att du läst min guide!🌻
Jag hoppas att den är till användning för dig 💚🙏


10 steg garderob kapselgarderob minimalism minimalist minimalistinnan project333 projekt 333 rensa garderob rensa ut kläder tips
1 kommentar
Händelsevis

Bra guide!
Tyckte den här evighetslånga sommaren var en mkt stor hjälp i min rensning. De sommarkläder som inte blev använda i år - de åkte ut. Jag kände liksom extra tydligt när det var så varmt vad som var obekvämt, för kort eller fel material.
Under sensommaren har jag tagit fram höstplaggen efter hand som de behövts, och många har faktiskt gått rakt i säljhögen. Mitt tålamod med obekväma kläder verkar helt tagit slut :-)

Svar: Tack så mycket ❤Det kan jag verkligen tänka mig, nu har ju alla sommarplagg haft bästa möjligheten. Vad skönt att du kunnat rensa! :-D Det är underbart att ta sig över tröskeln, hade ju själv många plagg som jag märkte bara "hängde på"... men de skulle aldrig bli använda.
Minimalistinnan