”Folk kommer ju att bli arbetslösa”

(null)
 
Det vanligaste argumentet från folk runt mig för att inte göra förändringar i sitt liv & hjälpa till att rädda klimatet brukar vara meningen "Folk kommer ju att bli arbetslösa". Om vi skulle sluta konsumera, då raseras ekonomin & folk förlorar sina jobb. Det är dock bara den lilla detaljen att om människan inte kan leva på planeten pga klimatet så kommer det garanterat bli 100% arbetslöshet.
 
Jobben. Arbeten. Företagen. Ekonomin. Nog för att detta är vad som driver samhället & kanske kärnan i dess konstruktion - ekonomin. Jag är ingen akademiker, jag är inte välutbildad, & känner därför att jag förmodligen inte har rätt till en talan i det här. För jag sitter inte på någon forskning, statistik eller annat som kan stödja mina tankar.
 
Dessutom är jag just nu sjukskriven 100% (utan rätt till ersättning) & har möjligheten att inte behöva arbeta för att få ekonomin att gå runt eftersom vi valt en livsstil, som kanske många helst inte alls skulle vilja ha. 
 
Jag orkar faktikst inte ge mig in i någon utredning huruvida detta är ett problem kring skattepengar då jag inte bidrar till att samhället kan rulla på & har dessutom skaffat barn.
 
 
Vi behöver designa om hela det ekonomiska systemet. Jag har inga lösningar. Men vi kan inte fortsätta arbeta & konsumera ihjäl planeten bara för att vi är rädda för arbetslöshet. I så fall är det ju redan försent. Då har vi ju svaret.
 
Såklart behövs arbete mer än för konsumtion då skattepengarna driver sjukvård, skolor, äldreomsorg & så mycket mer. Men kanske även det måste ses över? För efter att ha sett Martin Borgs film "Någon annan betalar - En film om slöseriet med dina skattepengar" (finns tillgänglig på YouTube) har mitt dåliga samvete fyllts på direkt över att inte dra in skattepengar.
 
Jag har själv suttit med i ett kommunalt projekt där över 200.000 kr bara brändes upp på skit. (Nej, tyvärr hade jag inte möjlighet att stoppa detta & vill inte gå in på mer detaljer kring detta). 
 
För att göra den här omställningen - rädda klimatet, planeten, barnen, hela mänskligheten, djurriket & ekosystemen... Ja, då kan det nog krävas ett kapitel av arbetslöshet. Men här måste vi tillsammans klara det. Kanske är en nyckel då att vi som faktiskt kan välja bort arbete ska göra det.
 
Det här är en mycket svår fråga där det kan finnas väldigt många synvinklar & åsikter. Jag har här bara presenterat mina tankar. Det är otroligt komplicerat & hur jag än vrider & vänder på det så blir det på något vis fel. Jag hoppas att ingen tar illa vid sig. Det här är ett ganska så "hårt" & relativt provocerande inlägg. Men jag menar inget illa.

Minimalistinnan arbetslös frivillig enkelhet hållbar livsstil hållbart inte arbeta inte jobba leva hållbart
2 kommentarer
Anonym

Ett sätt att tänka kring konsumtionsekonomin är cirkulärekonomi som bygger på att produkter ska ingå i ett kretslopp eller cykel. Exempelvis kan företag hyra ut sina produkter istället för att sälja och på så sätt få dem till att producera produkter som ska hålla och inte design for failure där de vill att exempelvis en mikro eller spis ska gå sönder så man ska köpa en ny. Det handlar också om att planera för vad som ska hända med produkten när dess användningstid är slut, exempelvis så skulle man kunna göra möbelstoppning av gamla jeans osv. Då behöver inte mindre konsumtion leda till mindre jobb, men det kräver att normer och invanda tankesätt bryts. Det börjar ju exempelvis bli mer populärt att hyra sin bil. Men det kräver ju ett annat tänk och då kan det ta tid att ställa om. Men finns nog mycket att läsa om man googlar cirkulärekonomi/circular economy, lite svårt att förklara.

En annan tanke, gällande skatt och arbetslöshet osv., är att om fler jobbade deltid så skulle fler jobb finnas tillgängliga och människor hade kanske blivit sjukskrivna i mindre utsträckning, men kräver ju omställning till mindre pengar då.

Svar: Håller helt med dig! Jag har läst en bok om cirkulärekonomi & tror det är vad samhället går mot & MÅSTE ställa om till.
Tänker också att deltid är en stor nyckel, men det kräver också mycket från flera parter. Hoppas att fler kommer vilja ta det steget. Sen är det såklart väldigt svårt för vissa yrkesgrupper där lönen är väldigt låg.Ett klurigt pussel, men hoppas att vi klarar att ställa om & att fler inser lösningen.
Minimalistinnan

Lonelyfield

Jag skulle också vilja lära mig mer om cirkulär ekonomi. För jag tänker precis som du, fortsatt tillväxt kommer bara tippa allt över kanten i slutänden.
Jag kanske också är provocerande, men jag tänker att med ett hållbart samhälle kanske vi inte behöver så mycket skattemedel. Äter vi bättre, stressar mindre och vistas i naturen mer behöver vi mindre sjukvård. Jobbar vi mindre och umgås mer med familjen behövs mindre barnomsorg och barnen kommer mer förberedda till skolan. Väljer vi cykel, fötter och kollektivtrafik blir et mindre slitage på våra vägar. Det här är nog väldigt förenklat beskrivet så jag hoppas att min tanke ändå går fram.
Konsumerar vi mindre kan vi jobba mindre och fler kan dela på de jobben som behövs är en annan tanke. Och det kommer att skapas andra jobb som Anonym beskrev. Jag tror omställning av samhället kommer skapa sysselsättning för att få det att fungera och en ny syn på ”arbete”. Att kollektivt bygga, odla, omsorg och organisera blir lika viktigt arbete som det arbetet som lede till inkomstskatt.
Många tankar =)

Svar: Jag håller helt med dig! Förstår precis vad du menar & jag är själv inne i samma tankar. Upplever dock att det är om att köra huvudet i väggen när jag försöker presentera detta för folk i min omgivning... Tror många ser det som en stor & omöjlig uppgift för det är ju så väldigt mycket vi behöver ändra på. Men ett litet steg i taget så ska det gå hoppas jag.
Minimalistinnan