Funderingar om elbil

  (null)

Idag äger vi en liten bensindriven bil som drar mellan 0,4-0,6 l/mil. Den är från 2011 & har nu gått över 10.000 mil. Jag ägde tidigare en egen bil, men valde att sälja den i samband med att vi köpte hus (men även ur aspekten att det var ett steg mot ett miljövänligare liv).
 
Nu ser behovet av bil annorlunda ut än förut. I dagsläget är det egentligen min man som behöver den för att komma till sitt jobb. Men den finns också för att ta oss till våra familjer på Österlen, mig till samtalsterapeuten,  sonen till sjukhuskontroller & utflykter som inte kan nås med cykel. Handla gör vi ju med lådcykeln.
 
Många gånger har vi försökt att vrida & vända på det här pusslet, försökt tänka oss in i ett liv helt utan bil, men varje gång slås tanken ner. "Det går inte". Jag blir så besviken & lite arg på mig själv när de orden trillar ur munnen. För det är ju inte vad jag vill säga, men sanningen är att jag ser inte hur vi ska klara av att vara helt bilfria 😢 
 
Min partner måste kunna ta sig till sitt jobb, att åka kollektivt där är inte en möjlighet & tyvärr finns det ingen att samåka med. I framtiden kan jag åka buss till samtalsterapeuten, även om det blir en smäll för ekonomin, men klimatet har en ännu större smäll att dela ut annars 👊🌍 Att hälsa på familjen på Österlen blir ett väldigt projekt utan bil. Jag fantiserar om att på något vis kunna cykla dit när vädret tillåter. Att åka buss dit skulle möjligen kunna fungera även om det också blir ett pusslande... 🤔 Kanske kan vi längre fram också åka bussen in till sjukhuset 🏥🚌
 
Men faktumet kvarstår att fem dagar i veckan behövs det en bil för att min man ska kunna jobba 😔 Det gör mig vansinnig att världen ser ut så här. Men vad finns det att göra åt det? Tyvärr kan jag inte komma på något konkret i dagsläget. Byta jobb? Vi har pratat om det, men det är av många anledningar inget alternativ.
 
Vi funderar fram & tillbaka 🤷‍♀️ En elbil, är det lösningen? Vi hör så mycket negativt om tillverkningarna av dem. 🔋☠️ Hur batterierna specifikt är fruktansvärda miljöbovar. Och jag vet ju att vi alla måste minska elförbrukningen, vi kan inte fortsätta med denna fordondsflotta & bara flytta över den till att bli elektrifierad. Men kan vi köpa en lätt begagnad? 🤔Kanske, men den säljs ju förmodligen för att någon valt att köpa sin en nyare? Vi blir då delaktiga indirekt i konsumtionshetsen. 
 
Hur vi än gör tycks det bli fel på något sätt 😣😔
 
Jag verkligen avskyr meningen "Det går inte", men i den här situationen vet jag inte vad jag annars kan säga. Just nu vet vi inte hur vi ska göra. Men det är ändå inget som är superaktuellt för stunden. Dock är vår målsättning verkligen att om eller när det väl blir dags att skaffa en ny (läs begagnad) bil - så ska det vara en ren elbil ⚡️💚
 
Jag är dåligt insatt, men det lilla vi läst så verkar i nuläget Hyundais kommande modeller intressanta.
 
Ni anar inte så mycket jag önskar att det här inlägget istället hade handlat om hur vi löst att bli helt bilfria & att det var en lösning som kunde appliceras på fler 😣 Men jag har idag inte den lösningen & det är enormt frustrerande 😢

PS. Bilpool är inget alternativ med tanke på att det verkligen fem dagar i veckan måste användas för körning till ett jobb.elbil hållbart köpa begagnad elbil köpa elbil minimalistinnan
4 kommentarer
Ekot

Hej!
Det är ofta svårt helt utan bil. Med elbil är räckvidden avgörande; så beror på hur långt det är till jobb och familj. Kanske finns möjlighet att få provköra eller hyra så ni kan se om det funkar. Kan man ladda på jobbet? Att envist ligga på bolag om behov i kollektivtrafiken vet jag själv kan ge en del mindre förbättringar. Kan ju bli ett alternativ enstaka dagar iaf. Flytta blir ofta dyrt och ni verkar trivas bra och har investerat.

Svar: Hej! Ja & det gör ju mig så frustrerad... ett liv utan bil. Jag känner en frihet i det som är så lockande. Tänk vad mycket pengar det skulle finnas över till annat varje månad.
Bra idé med att provköra/låna... dock så är vi inne mycket på en Hyundai... & den har inte kommit ännu.

Här har de "förbättringar" som bussbolagen valt att kalla det för inneburit massvis med indragna hållplatser för det ska "spara tid"... Så det är bara stopp vid de större orterna... Men jag tänker ändå att det kanske ska kunna gå på något vis. Vill inte ge upp kollektivtrafiken. Ett annat problem med bussåkande för vår del just nu är att vi måste ju ha med barnvagn... om vi tar oss till en busshållplats & det redan är en eller två barnvagnar på... då kommer vi inte med.

Tror nog mannen hellre byter jobb än flyttar härifrån. Vi har verkligen fått vårt drömhus :-)
Minimalistinnan

Petra

Har ni möjlighet så vänta ett eller möjligen ett par år till. Dagens elbilar går inte så långt på el men det kommer nya modeller efter årsskiftet som ska klara över 40 mil på en laddning efter vad jag hört. Ha tålamod, change is coming ❤️

Svar: Ja, alltså det är ingen brådska så egentligen, mer än ur klimatets synvinkel. Samtidigt tänker jag att det är ju "bra" att fortsätta använda sin nuvarande bil för det tar mycket resurser att producera en ny... samtidigt är det ju en bensindriven... Blä, blir ju fel hur en än vrider & vänder på det...
40 mil på en laddning låter ju som en dröm!

Ja, vi håller hoppet uppe här ❤
Minimalistinnan

hundrasjuttiosjuan

Hybrid är inget alternativ? :D Jag och sambon är också inne på elbil och kikar runt vilka alternativ det finns. Spännande att prata om denna frågan om bilar!

Svar: Eftersom vi egentligen inte måste köpa en bil just nu så känner vi att hybrid faller bort... annars är det ju ett väldigt bra mellanalternativ eller hur jag ska beskriva det :)
Känns just nu som att det redan nästa år kommer att explodera med utbud av elbilar... nästan alla tillverkare har börjat presentera modeller & tror det var Volvo som skulle sluta tillverka bensindrivna bilar? Så tror verkligen det snart blir mer att välja på.
Minimalistinnan

Lonelyfield

Jag är inne på samma tankar som du, att en elbil kan väl inte vara lösningen när vi egentligen behöver minska elkonsumtionen! Att alla byter till elbil är inte hållbart för så mycket el kan vi inte producera hållbart, att fortsätta köra bensin/dieselbil är inte hållbart, etanol samma sak och även biogas. Den miljövänligaste bilen är den vi inte köper och inte använder alls. Fram till vi har en infrastruktur som gör det möjligt för alla att leva undan bil får vi ta bästa möjliga beslut kring bil. Jag tänker att en blandning av drivmedel är det bästa i nuläget. Om några skaffar elbil minskar oljeförbrukningen samtidigt som elproduktionen inte belastas så mycket som om alla skulle skaffa en. Tex.
Jag tycker ni har kommit långt genom att ha en istället för två bilar. Så har vi det här hemma också fast vi bor långt ute på landet.
Vi försöker att inte ha allt för stor ångest över vårt bilberoende. Genom att bo på landet har vi möjligheten att odla vår egen mat, konsumerar mindre och väljer oftare aktiviteter som att gå i skogen, umgås hemma, greja i trädgården. Min sambo kör bil till och från jobbet och försöker fixa så många av alla ärenden som ska fixat på vägen. Vi försöker att alltid ha minst två ärenden att göra om vi åker iväg på helgen. Vi tar buss och samåker när det är möjligt. Ja, helt enkelt försöker minska bilkörandet så mycket det går. Med jämna mellanrum lyckas vi spräcka en tankebubbla och hitta ett nytt sätt att slippa köra bil.
Vi kommer att behålla vår lilla snåla bensinbil så länge det går för att minska efterfrågan på nyproduktion. När den är för skruttig kommer vi att fundera över vilka bilar som finns tillgänglig på begagnatmarknaden. En liten, bränslesnål bil som är av bra kvalitet så vi kan ha den länge och inte behöva laga den så ofta. Vilken typ av drivmedel det blir får vi se då =)
Lycka till och skriv gärna och berätta om du kom på nått mer sätt ni kunde minska bilkörande på!

Svar: Jag läste boken "Kollaps livet vid civilisationens slut" (Tror titeln är så.. Kollaps är det i alla fall) & där tar de upp just det här med att elproduktionen måste minska... siffran för hur många cyklister som måste trampa sig svettiga dygnet runt om vi ska hålla elproduktionen igång var ju skrämmande hög... Tror det var miljarder?
Jag håller helt med dig! Och det är därför jag blir så frustrerad på att jag inte kan välja bort bilen helt.

Men nu har jag ju också till nästa år utmaningen att minska bilresorna med 56%, tycker det är en första rimlig utmaning även om det nog blir ganska svårt.

Det är ju en process antar jag både för mig, men även för samhället. För sanningen är ju den att hade kollektivtrafiken fungerat bättre & framförallt för vår del - om det funnits CYKELVÄGAR i den här kommunen & MELLAN kommunerna... Ja då hade bilen verkligen stått stilla än mer. Så jag hoppas verkligen att samhället också vill hänga med i den här förändringen ❤
Minimalistinnan