Vår gillestuga

  (null)
 
🏡 Gillestugan är vårt vardagsrum & finns i källaren direkt nedanför trappan. Precis som badrummet på ovanvåningen var detta rum i akut behov av renovering då det inte fanns gjutet golv utan det stod på trä & i kombination med organiskt material som heltäckningsmatta & tapet gjorde att det fanns risk för att fukt letade sig in i huset.  
 
(null)
 
Renoveringen
Det här var vårt största & mest omfattande renoveringsprojekt. Vår strävan är & förblir att alltid utgå från pensel- & återbruksrenovering, men här gick det tyvärr inte fullt ut eftersom golvet behövde gjutas.
 
Gamla golvet bröts upp, vilket var otroligt kämpigt då träbjälkar gjutits fast i bottenplattan...
 
Trappan förstärktes så den nu enkelt beskrivit står på metalljärn fastgjutna i nya betonggolvet, vilket gör att den kommer förbli stabil minst resten av våra liv. Trappan är alltså original från 1968 & vi har valt att slipa, spackla/laga & måla om den.
 
Efter att ha fått gjutit & flutet golvet lade vi klinkers som tyvärr behövdes köpa nya då vitt klinker inte fanns tillgängligt på begagnatmarknaden. (Det är tydligen omodernt, så var svårt att ens hitta nytt).
 
Tapeterna skrapades ner & sedan lagades & spacklades igen hål, men vi behöll den lite mer ruffiga strukturen det blev & bara målade den vit.
 
Min man som är elektriker gjorde om elen & vi fick LED-spotlights i taket. Eluttagen till tv, dator & spelkonsoler är fixade så att de aldrig står i standby då de fått en egen strömbrytare.
 
Vi behövde köpa nya element med nya rör till dem då de gamla inte var optimerade för källare & därmed stora energibovar i uppvärmning.
 
Det här projektet tog över 6 månader då allt jobb förutom själva gjutande & flytande av golv, lägga elementrör & sätta in elementen är gjort på ledig tid av min man & min pappa (som båda tycker det är kul med sånt här).
 
(null)
 
(null)
 
Inredning
Eftersom möblerna redan fanns i vår ägo & de går i mörkare stil ville vi ha väggar, tak, trappa & golv vitt.  Även originaldörrar till toalett & hall har renoverats & blivit vita. Fönsterbrädorna i sten är original & de går i en svartaktig nyans som bryter av.
 
För mig var det viktigt att få in så mycker grönt som möjligt. Vi skaffade två större vita krukor på Blomsterhuset Europa då det inte fanns begagnat & köpte de stora växterna när Netto hade sänkt priset.
 
Fyra mörkare krukor till höger hade vi redan & de två mindre vita i fönsterna köpte vi på Ica i en märklig akutsituation jag kanske berättar en annan gång 😅 Där har jag i alla fall lite andra olika härliga växter  som ger liv i rummet 🌱🌿
 
Kuddarna & överdragen köpte vi på Jysk med ett presentkort. Filtarna har vi köpt för längesen.
 
Soffbordet fick vi för 50kr 😁 Det kan nog klassas som vårt bästa secondhandköp. Den lilla skärbrädan i trä använder vi som underlägg till flaskor så det inte ska bli fula märken i bordet.
 
Tavlan har ni säkert sett innan, det är den jag handmålade... galen som jag är 🙄
 
Den stora möbeln under trappan är faktiskt till stor del tom just nu... där finns våra favoritsällskapsspel, tv-spel & extra underlägg. Men det är en bra möbel & på den står en glaskaraff från Ikea som jag funderar på att byta till en vas & ha något trevligt i... 🤔😊 Den svarta kannan är från Mika Keramik & jag har nog ägt den i ca 10 år. Använder den som vattenkanna här i källaren 😁🌱 Snögloben är det enda jag har kvar som jag fått av min mamma & jag tycker den är en fantastiskt vacker inredningsdetalj & den spelar en nostalgisk melodi 🙏❤️
 
De två mindre tavlorna är ett kort vi fick när vi förlovade oss & den andra är förebilden till en av min mans tatueringar.
 
Den gamla klockan har hängt hemma hos min farmor & har ännu en generation bakåt i släkten med sig... men jag kan tyvärr inte minnas vem 😔 Jag tycker den är fantastisk, även om den är sliten ❤
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
Framtidsplaner
Eftersom min man har ett stort intresse för akvariefiskar kommer vi att sätta in ett mindre akvarium med en vit möbel som vi redan äger. Där kommer det gå guldfiskar & liknande som fint klarar rumstempererat vatten.
 
Vi har också en svart fåtölj som hör till sofforna som vi tänker sätta ner där längre fram 😊
 
(null)     
 
(null)
 
(null)
 
Det här rummet är nog mitt favorit faktiskt... Det känns inte alls längre som en källare & det är så kul att min familj själv har fixat iordning det ❤
 
Så här såg det ut innan...
         
 
Lägg märke till att bilderna är tagna med fullt dagsljus ute...
 
Trots det var rummet extremt mörkt...
(De här bilderna är över ett år gamla & då hade vi inte slutat med hushållspapper)
 
                 
 
 
 
Tryck på hjärtat om ni tyckte det blev finare efter ✨
Minimalistinnan gillestuga gillestuga inspo källare källare inspo minimalism minimalist minimalist Sverige minimalistisk gillestuga minimalistisk inredning minimalistiskt hem minimalistiskt vardagsrum
11 kommentarer
Jennie

Vilken skillnad! Från kyffig källare till härligt vardagsrum. Jag tror att det skulle bli ännu mysigare med en matta på golvet.

Jennie

Vilken skillnad! Från kyffig källare till härligt vardagsrum. Jag tror att det skulle bli ännu mysigare med en matta på golvet.

Svar: Ja, det känns verkligen inte som en källare längre. Hehe, jag visste att det skulle komma förslag om matta & jag är så otroligt kluven! Tänker att vi får känna oss för under vintern :D
Minimalistinnan

Rebecca Adnell

Fiint!

Svar: Tack ❤
Minimalistinnan

Ekot

Vad fint ni gjort, och framför allt valt rätt teknik och material för källare!

Svar: Tack så mycket! 🙏💚 Ja, nu finns det möjlighet för huset att finnas kvar länge! 😍
Minimalistinnan

Karin

Verkligen jättefint och bra gjort! :)

Svar: Tack snälla ❤
Minimalistinnan

Camilla Persson

Vilken skillnad! Blev jättefint ☺️

Svar: Tack ❤ Vi är så nöjda 😍
Minimalistinnan

Rebecca Magnusson

Wow! SÅ snyggt! :D

Svar: Tack så mycket ❤
Minimalistinnan

My

Jättefint och vilsamt intryck och vilket lyft från innan! Jag undrar hur ni upplever ljudet i rummet, blir det inte "hårt" ljud utan matta och gardiner? Det är den största anledningen till att jag inte vågar ha för kalt jag behöver ljuddämpningen.

Svar: Jag är lite konstig på den biten... Tycker det är skönt att det blir ett litet eko. Vill dock inte ha så i alla rum, men här tycker jag om det :-)
Minimalistinnan

Natalie

Skulle bli så glad om du ville svara!

Vi har köpt ett hus nu med betongplatta på mark (60-tal), vi skulle behöva riva upp allt golv på nedre plan, alltså ingen källare utan hela entreplan med kök och vardagsrum. Och jag vill så himla gärna lägga klinker, känns bäst fuktmässigt och absolut snyggast. Kruxet är att jag läst att golvvärme kan skapa fuktproblem även under klinker med den bottenkonstruktionen vi har. Men alla i min omgivning är så anti klinker utan golvvärme. Om ni inte har golvvärme hur upplevde du det i vintras?

Svar: Jag har alltid inneskor på mig i källaren, dels för jag vill inte trampa på en spindel utan skor... men också för det är kallt utan golvvärme på vintern. Min mormor & morfar bodde i hus på markplan som hade klinkers i deras stora entré & hall utan golvvärme... & det var fruktansvärt kallt att gå på under vintern.
Frågan är också skulle det vara vattenburen golvvärme eller med elslinga? Det går ju att ställa in temperaturen så ni inte värmer upp hela rummet med golvvärmen utan bara har komfortvärme.

Jag är absolut ingen byggare, men tänker att det blir mindre fuktproblem om ni har komfortvärme på? Då blir det inte så extremtorrt, men ändå så att fukt inte samlar & stannar kvar.

Så skulle faktiskt rekommendera någon form av golvvärme, elslinga behöver inte vara så dyrt & om ni värmer upp rummet med element så behöver inte golvvärmen vara på hög effekt för att uppnå bra resultat.
Minimalistinnan

Natalie

Vad glad jag blev för ditt svar! 😊 Jag tolkade det när jag läste på som att när man stänger av golvvärmen på sommaren så blir det någon slags kondens som kan ge fuktproblem. Behöver nog ta hit något proffs för att få reda på hur vi gör huset så friskt som möjligt 😂

Svar: Jaha... ja det låter inte omöjligt 🤔 Kan tänka mig att den risken skiftar efter vilket hus det är, så du gör bäst i att fråga en expert! 😃
Minimalistinnan

Lina

Vilken skillnad, så fint! Hittade hit när jag letade inspiration för vår gillestuga. Vi har just tagit upp ett trägolv och kommer behöva gjuta. Har ni isolerat under betongen eller funkar det ändå? Och läste någonstans att man behöver armering om man ska ha klinkers. Vet du om det är så?