En mer hållbar jul - Klapparna

(null)
 
En mer hållbar jul, ja tack! 🙋‍♀️🎄Här kommer mina samlade tips kring julklappar✨🎁
 
Mitt första tips är att du försöker vara ett bra exempel själv. Och nej, ingenting behöver falla inom ramarna för så kallad 'perfektion' 🙏💚 Att göra sitt bästa med en vilja & positiv anda tar en långt & är fullt tillräckligt! ☺️💚
 
📜Önskelistan
Det början redan här. Att faktiskt hålla sig till en persons önskelista (om den är inom rimliga gränser för både ekonomi & planetens välmående) är det bästa vi kan göra. En oönskad julklapp tror jag tyvärr att många av oss har fått uppleva... & den hamnar lätt i ett dammigt förråd, eller ännu värre kanske bland soporna! Att vara det goda exemplet när det kommer till önskelistor kan handla om att inte ens presentera en eller att ha en mycket nerbantad & specifik sådan.
  
📝Vilka ska handla
Måste vi handla till "alla"? Nej, det tycker jag inte. I handeln finns så många julklappar som skriker "Jag-är-till-den-du-bara-handlar-till-för-att-du-känner-dig-tvingad". Kan vi inte bara bestämma oss för att strunta i att köpa klappar till precis alla?
 
En del väljer att köra ett julklappsspel eller liknande istället. Ett ypperligt tillfälle att introducera en hållbar produkt till sällskapet.
 
💸Summa
Kom överrens innan om vad för summor det ska handlas julklappar för. Det är inte meningen att någon ska ruinera sig över julen. Kommer du över något på önskelistan för summan långt under vad som angivits? Då behöver du inte fylla ut med ännu fler bara för att komma upp i den bestämda summan. Men se den som en riktlinje & framförallt - ett tak!
 
👚Årets julklapp
Vill & vågar du väcka tankar hos familj & släkt? Årets julklapp är det återvunna plagget. Köp secondhand & motbevisa föreställningar om att det är "äckligt", "snålt" & "skit". De senaste dagarna har jag hört personer i kassakön & på radion skämta om årets julklapp & prata om secondhand som om det vore hundskit. Låt oss tillsammans motbevisa detta! Använd ordet "preloved" istället.
 
👕Att välja preloved (begagnat)
Preloved, begagnat, eller secondhand. Kärt barn har många namn. Det betyder inte per automatik att någonting är slitet, nedgånget, fult & trasigt. Det kan istället många gånger vara precis tvärtom. Ibland finns prislapparna kvar, kvitto finns & prylarna har endast blivit hemburna från butikerna. Sådant överflöd har vi idag, så varför handla nytt?
 
Har du som jag inte några underbara secondhandbutiker på nära håll rekommenderar jag @traderacom & @sellpy som har ett helt fantastiskt utbud. På @blocketse finns det också massor med grymma fynd att göra.
 
🌅Istället för prylar
Såklart måste det inte vara prylar. Upplevelser är en lika utmärkt gåva. Men det kan också (mer än gärna) vara en summa som skänks till en välgörenhetsorganisation.
 
En person som ofta pratar om drömmar, men sällan förverkligar dem kanske pga rädslor. Ge personen en start till den här drömmen med pengar (summan är mindre viktig) & ett (gärna handskrivet) kort där det står att pengarna är ett bidrag till starten på att förverkliga drömmen.
 
🎁Ett hållbart omslag
Det finns flera olika hållbara alternativ till att slå in julklappar.
  • Har du redan julpapper hemma? Använd det!
  • Att slå in i tidningspapper eller serietidningar funkar också.
  • Tygpåsar som knyts ihop till en säck med ett tygband.
  • Vik tygstycke i olika skepnader.
Istället för att dekorera med köpta plastiga rosetter, lär dig origami & vik av t.ex. tidningspapper.
Använd tygsnören som kan knytas om & om igen.
Låt kreativiteten få flöda.
 
🏷Etiketter
Välj att antingen skriva direkt på paketen eller göra dina egna etiketter. Det behöver inte vara så avancerat. Återbruka papper av t.ex. gamla kuvert som du kan vika vackert & sedan klippa ett hål för att trä tygsnöre genom.
 
🎀Hur göra med tygpåsarna?
Om du väljer att slå in julklappar i tygpåsar & tygstycken kommer frågan såklart, vad händer med dem efter uppackningen? Antingen ber du om att få tillbaka påsarna/tygen. Poängtera gärna besparingen på miljön, men också den ekonomiska & tidsaspekten då du inte behöver lägga tid eller pengar igen på att handla omslagen. Ju fler positiva argument, desto bättre.
 
Om du har möjlighet, erbjud hjälp med sömnad om någon är intresserad av att göra likadant.
 
Du har också möjligheten att ge bort påsarna/tygen & be personerna att börja använda dem till presenter.
 
🛍Hjälp barnen (& okunniga vuxna) att sortera!
Vid uppackningen av paketen kan det lätt uppstå ett kaos...
Om det används konventionellt omslagspapper, snören, dekorationer & etiketter, hjälp till att sortera upp det & försök att få med barnen. Orkar du så är det läge att bara snyggt & enkelt vika ihop tygpåsarna/tygen & visa hur kaoset lätt undviks. Dessutom behöver du inte ta dig till återvinningen som ändå kommer vara överfull.
 
Jag hoppas att det här inlägget har varit till hjälp!🎁🤶🎅
Fortsätt att tipsa i kommentarerna.
 
Tryck gärna på "Gilla" (hjärtat) om ni tyckte det var inspirerande & till hjälp.
Minimalistinnan en hållbar jul en mer hållbar jul hållbar julafton hållbara julklappar jul2018 julen2017 julen2018 slå in paket hållbart
3 kommentarer
Anonym

Hej! Toppen lista på hur en kan tänka mer hållbart gällande julklappar. Jag gillar din ödemjuka attityd att lägga ribban på sin egen nivå, snarare än att komma med pekpinnar. Ett tips om man inte ännu vill köra med tygpåsar som inslagning är att använda presentpåsar! Det gör vi i min familj sedan flera år tillbaka och de används om varje år. Fortfarande papper, men som kan användas flera gånger 😊

Svar: Hej! Tack så mycket ❤ Det är superviktigt för mig att alla ska få lov att göra på sin egen nivå & sitt eget sätt, vi har alla olika förutsättningar ❤ Så försöker alltid att framhäva det i mina inlägg.
Oh det tänkte jag inte alls på! Presentpåsar ja, det går ju precis lika bra att använda om & om igen :-D Tror jag glömde det för under min uppväxt så användes det i princip aldrig. Men de är ju ofta otroligt festliga & går att ha till alla tillfällen ju :-D
Minimalistinnan

Händelsevis

Gillar!
Bra tips!
Vi ger mest ätbara klappar numera. Men i år kommer alla få en bok om vårt barns funktionshinder. Ser det som en investering i deras relationer :-) visst kan man låna på biblan men just de vi vill ge är det sån lång kö på. Tänker att det betyder att det borde komma ut fler i omlopp. Finns det nån bra bok om ert barns?

Svar: Förlåt för sent svar... Jag hade skrivit ett svar till dig, men det verkar inte ha publicerats.
Jättefin julklapp ju! :-D Vi har än så länge köpt en som ska förklara för barn vad NF är som är skriven av NF-förbundet. De har även en bok för vuxna, funderar på att beställa :-)
Minimalistinnan

Händelsevis

Gillar!
Bra tips!
Vi ger mest ätbara klappar numera. Men i år kommer alla få en bok om vårt barns funktionshinder. Ser det som en investering i deras relationer :-) visst kan man låna på biblan men just de vi vill ge är det sån lång kö på. Tänker att det betyder att det borde komma ut fler i omlopp. Finns det nån bra bok om ert barns?

Svar: Tack så mycket ❤ Ah, det är smart med ätbart! :-D
Vilken toppenidé! ❤ Det är ju jättebra att ha tillgång till en sådan bok! Köerna på biblioteken kan ju vara lite väl långa ibland.

Vad jag vet finns det bara de som NF-förbundet gett ut & där har vi skaffat den lilla boken som enklare ska förklara för barn vad NF innebär. Men jag funderar på att skaffa den andra med berättelser från medlemmar.
Minimalistinnan