Bostadslånets klor

(null)

1 miljon. Så stort bostadslån började vi med juni 2017 när vi flyttade in i huset. Idag är det fortfarande vår enda skuld. Men en hel miljon gör ibland att axlarna känns lite tyngda, speciellt när förändringarnas vindar börjat blåsa.
 
Det börjar faktiskt kännas viktigare än någonsin att försöka bli skuldfri. Jag har svårt för att se världsekonomin fortsätta i den fas att vi kan ha dessa minimala räntor. Ibland får jag så fruktansvärt dåligt samvete. Om jag bara hade kunnat arbeta & haft en lön på 10.000kr i månaden. Då hade vi kunnat vara skuldfria om 8 år. Som det ser ut idag kommer det ta oss 48 år om vi amorterar i samma takt. Vissa dagar kan jag nästan få ont i magen för vad som ska ha hunnit hända fram till 2022 när det blivit dags att förhandla om bolånen. Men jag låter det inte förgöra nuet.
 
Det som gjort att jag ens skriver detta inlägg är att vi häromdagen fick ett sms från mäklaren som sa att värdet på vår bostad minskat med 30.000kr baserat på försäljningsstatistiken i närheten. Inte det roligaste, men det kan ju tas med en nypa salt också. Det är vansinne att oroa sig eftersom det inte leder någonstans.
 
Ibland funderar jag på om vi skulle försöka spara ihop pengar till att betala av hela lånet. Det är mer motiverande än att öka amorteringen per månad. Och då lutar mitt hopp mycket åt att bita i det sura äpplet & kasta mig in i aktier & fonder. Men lilla jag kan väl inte skörda en miljon där, eller? Det låter ju galet. Dessutom vill jag ju inte elda på framgångssagan - den eviga ekonomiska tillväxten. 
 
Läs gärna även mitt inlägg "Miljonlånet" där jag berättar om husköpet i siffror.

Minimalistinnan bli miljonär bolån bostadslån förhandla räntor miljonlån ränta
6 kommentarer
Fröken Minimalist

Nog går det att tjäna stora summor på aktier, det är dock mycket beroende på hur mycket som investeras. Kan kännas tungt och svårt i början. Mitt tips är att börja försiktigt med mindre summor, till dess att man känner sig mer säker :)

Svar: Har ett ISK-konto till sonen där jag satt någon hundralapp på lite olika, men får se hur det blir med våra pengar. Jag kan bli så väldigt sugen, samtidigt totalt avskräckt när jag ser dipparna...
Minimalistinnan

Fru Spara

Jag tycker inte du ska ha dåligt samvete! Om du jobbade skulle ni behöva betala dagisavgift, säkert skaffa en bil till och ha betydligt mindre tid till att planera matinköp, laga mat, umgås med kiddo osv. Det skulle säkert gå plus minus noll. Jag uppfattar det som att ju mer stress folk har i sina liv - desto mer spenderar dom på onödiga saker. Du jobbar ju hemifrån genom att ta hand om ert barn just nu! :)

Svar: Det har du helt rätt i ❤ Och så ser jag också det, blir väl lite "Äta kakan & ha kvar den" när jag samtidigt får se lånet & känna det flåsande i nacken. Men egentligen är ju allt stabilt så länge inga enorma förändringar sker. Samtidigt ser jag det också som en väldigt bra utmaning, för jag tycker själv vi är duktiga på att lyckas få ihop pengar, men en miljon känns ganska så... ogreppbart.
Minimalistinnan

Happy

Det jag kan förstå är att om det blir kärvt så har ni ju inte några ytor direkt att odla på för att kunna leva på noll och ingenting då jag antar att ni inte kan fälla träd för att värma upp hus osv... för 1,5 mille får man på andra ställen ett hus med rejäl tomt, men det beror ju på vart man vill bo, då blir det ju eventuell pendling som kostar istället...

Svar: Jag tycker ändå vi har bra möjligheter på tomten för att odla, även om det inte är några fantastiskt stora ytor. Vi bor i Skåne i en ”lågpriskommun”. Sidan om oss kostar liknande hus närmare 3 miljoner... och vi ville inte flytta för långt ifrån min mans jobb eller våra föräldrar. Så länge inte räntorna går upp kraftigt lever vi väldigt billigt & kan skippa bilen ofta. Men visst ibland kan jag få för mig att en stor tomt hade varit bra... men vi älskar att bo här. Det finns möjlighet att skaffa egen brunn tex. Och min man är elektriker så vi funderar mycket på solceller.
Minimalistinnan

Jennie

Oj vilken tankeställare. Vi har lån på 1,9mkr och jag har ärligt talat inte ens tänkt tanken på att vi skulle betala av det. Det hade tagit 16 år med 10.000kr/mån. 8 år med 20.000kr/mån.. Kanske vi borde utmana oss själva? Vi har inte ens funderat på vad vi amorterar, vi bara ligger på det banken rådde oss till för sex år sen. Så dumt egentligen. Du har verkligen inspirerat mig till många bra reflektioner i sommar! ❤️

Svar: Jag tror att det är jag som är lite extrem med att ha såna här funderingar & tankar kring bostadslån. Men det är en bra fundering att ta :) För banken är det ju som bäst om vi kan belåna oss till strax innan döden...
Tack för din kommentar ❤
Minimalistinnan

Jennie

Ja det är väldigt bra funderingar. Jag har pratat med min partner nu och vi sa halvt på skoj att den enas lön kunde gå 100% till amortering under 2019. Det som skulle påverkas är lyxkonsumtion och annat sparande. Ett år är ju faktiskt inte så länge och vi får ut ca 360.000 vilket skulle göra att vi kom ner i 50% belåningsgrad om man ser till aktuell värdering. Det hade känts väldigt bra.

Jennie

Ja det är väldigt bra funderingar. Jag har pratat med min partner nu och vi sa halvt på skoj att den enas lön kunde gå 100% till amortering under 2019. Det som skulle påverkas är lyxkonsumtion och annat sparande. Ett år är ju faktiskt inte så länge och vi får ut ca 360.000 vilket skulle göra att vi kom ner i 50% belåningsgrad om man ser till aktuell värdering. Det hade känts väldigt bra.

Svar: Drömläge hade jag kallat det, men visst det är ju tufft att strama åt så på en gång. Dock spännande också, jag älskar sådana utmaningar. Hoppas ni väljer precis det som känns rätt för er! :D
Minimalistinnan