Upplevelser är inte alltid hållbart

(null)

Att ge bort en upplevelse istället för en pryl som födelsedagspresent, julklapp & liknande har blivit otroligt populärt. Inte minst med det växande intresse för minimalism & hållbart i kombination med den mättnad på prylar & ägodelar som börjar breda ut sig alltmer i vårt samhälle.
 
Men det är dags att på allvar granska & inse att en upplevelse som present inte per automatik är ett hållbart alternativ. Bara ordet upplevelse är diffust då det kan innefatta i stort sätt vad som helst. Och upplevelsen i sig behöver inte vara speciellt belastande, men vi måste komma ihåg att även räkna in det som sker omkring.
 
Idag finns det flertalet företag som specialiserat sig på att sälja just upplevelser. Dessa paketeras ofta i snygga boxar & ibland med ytterligare emballage runt. Om en beställning görs där betyder det att kunden blir en del i att hålla igång företaget, men tar vi egentligen reda på vilken hållbarhetsprofil dessa har innan vi gör köpet? Även om vi bortser från denna mycket komplicerade frågeställning så följer flertalet andra frågor som är betydligt enklare & som vi verkligen bör väga in & ta ställning till.
 
  • Hur ska transport ske till platsen för upplevelsen?
  • Vad förtärs under dagen?
  • Kommer det ske någon annan typ av konsumtion som hör ihop med upplevelsen?
 
Köra exklusiv sportbil, äta ost, åka guidad tur med helikopter, fallskärmshoppning & skjuta med pistol är aktiviteter som ligger i topp på alla de olika företagen jag besökte. Ingen av dem går särskilt hand-i-hand med hållbart levene. Då är det faktiskt mer hållbart att köpa en present på den lokala second hand-butiken. Eller varför inte skänka ett belopp till en välgörenhetsorganisation eller dylikt som personen bryr sig om? Sedan finns ju också möjligheten att börja skippa dessa kommersiella karuseller av "obligatoriska" presentregn.
 
Jag vill påpeka att jag givetvis inte är något praktexemplar. I början av min minimalistiska resa & då jag precis börjat få upp ögonen för att vilja tänka på miljön valde jag att köpa upplevelser i present. Varav ena blev en dressintur på Österlen & den andra prova på pistolskytte... Där & då insåg jag inte den större aspekten utan tänkte bara att det var bra så länge inga prylar konsumerades...

Det här inlägget kanske kändes deprimerande & ångestframkallande, men jag tycker det är viktigt att lyfta. Vi befinner oss i en situation som är otroligt komplicerad, men tillsammans kommer klara det 💚
Minimalistinnan ge bort en upplevelse gåvor minimalism minimalist minimalist Sverige present presenter prylar upplevelse
1 kommentar
Fru Spara

Det är svårt med presenter som känns hållbara. Jag har funderat på det här med upplevelser också, vilket dilemma! Fick min sambo bestämma så ger vuxna människor inte bort presenter till varandra, han tycker att traditionen är urlöjlig.

Jag har dock kommit på några saker som jag tycker känns mer okej. Jag har tar regelbundet skott på mina växter och planterar dom i gamla glasburkar, t.ex syltburkar. När växterna sen är lite större ger jag bort dom. Men jag försöker höra mig för, jag ger inte växter till någon som inte gillar växter och jag försöker minnas när någon sagt "ååh ett elefantöra skulle jag vilja ha hemma!". Så att det blir rätt. Glasburken återvinner dom förhoppningsvis när plantan växt ur den (eller ger vidare). Något annat bra är ju förbrukningsvaror som man vet att personen använder. Kanske en stor fruktlåda, hemmagjord sylt, hembakt bröd? Sånt skulle jag uppskatta själv i alla fall!

Svar: Min man är likadan... han säger varje jul att ”det här med klappar är för barnen & borde endast så vara”. Håller med, dock kul att kunna ge present som verkligen uppskattas. Men jag ger nästan hellre nån dag det inte är ”förväntat” att få något.

Ah det är en bra idé! 😄👍 Speciellt att fixa blommorna själv istället för att köpa. Där behöver jag bli bättre...

Förbrukningsvaror är toppen som present, jag önskar fler förstod det. Hoppas innerligt att i år slår inte julhandeln några rekord.
Minimalistinnan