Rätten till en giftfri förskola

(null)

Varför är detta ingen rättighet? Varför är detta inget krav? Att kemikalier ställer till det är väl ändå ingen nyhet? Våra barn har ingen möjlighet att värja sig om inte vi vuxna tar tag i det här problemet. Alla förskolor borde ha stors krav vad gäller kemikaliefrågorna & även utifrån ett miljötänk & hållbarhetssynpunkt. 
💚
Vi har precis upptäckt att det finns ingen giftfri förskola i vår kommun. Varken kommunal eller privat. Kemikaliefrågan står inte ens nämnd på deras hemsidor eller informationsblad. Inte heller ett ord om maten som serveras är ekologisk eller till stor del närodlad. Saknar också minsta tecken på att miljö & hållbarhet ingår i verksamheten.
💚
Detta är första gången jag är mamma & har ingen erfarenhet av förskolor. Jag vet inte om det generellt är ett hinder att implementera miljövärderingar & att hålla verksamheten giftfri.
💚
Men min åsikt står jag fast vid. Alla barn borde ha rätt till en giftfri förskola. 
💚
Om ni har idéer på vad vi kan göra för att påverka detta - berätta i kommentarerna! Dela med er av er kunskap & idéer, för det är så vi tillsammans skapar förändring. Reposta gärna bilden 🙏💚✨
förskola giftfri förskola giftfritt hållbar uppväxt kemikaliebanta kemikalier leva hållbart minimalistinnan plastbanta
3 kommentarer
Händelsevis

Men va? Trodde ni bodde i Malmö? Här finns det ju ändå massor att välja! Tror ej att det är så svårt, att servera mestadels ekomat exempelvis är väl med i alla upphandlingar?

Svar: Nej, vi bor i Skåne men i ett väldigt mycket mindre samhälle än Malmö. Det var ingen av förskolorna som profilerade sig med det & det stod inte nämnt någonstans i stadgar & alla möjliga dokument som fanns att ta del av...
Minimalistinnan

Anonym

Jag jobbar på förskola och 2016-2017-nånting rensade vi ut all dålig plast och kemikalier. Tror att vi fick ett helt dokument att följa där man kunde läsa om märkning på plasten. Har en rätt nystartad förskola så hade inte så mycket att rensa men på de förskolor som har varit igång i 30 år.. jisses... :)

Svar: Oh, jättebra att få såna informativa dokument ju :-D Kan tänka mig de äldre verksamheterna måste ha en uppsjö av plast... Men hoppas det kan ändra sig.
Minimalistinnan

Händelsevis

Kanske du kan hitta någon engagerad privat förskola som.vill ta tag i projektet? Här i Malmö skickades det ut dokument, kan säkert hitta det till dig om du vill läsa! Fattar verkligen inte förskolor som inte vill göra detta?

Svar: Jag har tänkt kontakta ett par som jag har som förstahandsval utifrån synpunkter som avstånd, storlek på grupperna, aktiviteter & utevistelse 😊 Så får se vad dem säger. Hade jättegärna läst det dokumentet, om du hittar får du gärna skicka till minimalistinnan@gmail.com
Minimalistinnan