Utmaning 2019 - Köpstopp

(null)     

🌱 Äntligen! Nu är inlägget här, mina regler för mitt #köpstopp2019 💚🌍

Att jag ska ha köpstopp kan verka konstigt då jag är minimalist & ingen storkonsument. Egentligen har jag mer eller mindre haft köpstopp från & till sedan 2014. Jag väljer att ha ett uttalat köpstopp 2019 som en #klimatutmaning 🙌🌍💚

Men också utifrån aspekten som @frokenminimalist summerade så bra i ett tidigare inlägg. Att fortfarande hamna i fällan att "vilja ha" & att få för mig att jag behöver något & liknande tankar 😣 Till 99% infaller inte köpen eftersom jag numera alltid låter det få gå lång tid innan ett beslut tas. Det skrämmer mig dock att det fortfarande är så lätt att hamna i fällan 😬 Med ett köpstopp kan jag uppmärksamma de här tillfällena, avstyra helt & aktivt lägga fokus på annat✨

Här är mina regler för #köpstopp2019 💚🌍 Med betoning på just mina. Köpstopp kan vara utformade på många olika sätt. 

Det gäller främst 100% mig själv.

❎ Inga prylar, kläder, skor - ingenting  får köpas till mig själv vare sig nytt eller secondhand. Inga undantag. (Nej, inte ens ett par strumpor eller underkläder). 

❎ Ingenting till mina hobbies, inte ens en sytråd.

✅ Förbrukningsvaror som tvål, tandborste, tandkräm, ingredienser till egen deo & dylikt får köpas, men endast sådant jag redan använder.

❎ Inga nya kläder till sonen, endast secondhand som gäller 👶👚👕

❎ Leksaker får inte heller köpas nya utan det är begagnat som gäller 🚂⚽️⛵️

✅ Hobbymaterial till sonen som papper, färg & liknande får lov att köpas nytt då det är svårt att hitta begagnat 😅 Jag vill ha giftfria alternativ till hans pyssel 🌱🎨

❎ Prylar till hemmet som möbler, inredning, köksartiklar, sängkläder & allt sånt får inte köpas 🙅‍♀️🛋 Där räknas även snittblommor 💐

✅ Fröer & det som hör till odling får köpas eftersom vi har som mål att odla mer kommande år & delvis bli självförsörjande. Därför skulle ett köpstopp här hindra ett steg i hållbar riktning. Dock ska vi i första hand alltid använda det vi redan har & inga "specialprylar" får köpas. 

❎ Presenter får inte köpas utan måste göras själv, med undantag till sonen & andra barn där jag får köpa begagnat 🎁

✅ Går något viktigt sönder som kyl, frys, spis, panna & dylikt ska vi som vanligt i första hand laga, men går det inte får vi köpa nytt. 

✅ Vi pensel- & återbruksrenoverar. Material som rör detta får skaffas.

Det var sammanfattningen av mina regler 😄 Har jag glömt något? Känns något oklart? 🤷‍♀️ Kommentera så svarar jag & lägger till det 😄

Givetvis ska all konsumtion som fått ✅ på sig ske med måtta, stark restriktion & alltid utgå från behovsanalys. Jag kommer också att använda mig av min "fula vana" innan jag väljer att konsumera.

(Undantag gäller också om jag skulle behöva medicin eller annat för hälsan).

📆 Varje månad gör jag en uppdatering av hur det går med köpstoppet 📝 Som ni vet är jag 100% transparent & ärlig. Det kommer jag såklart att vara även i den här utmaningen. Eventuella misslyckanden kommer att presenteras.

2019 kommer för mig vara fullmatat med livsstilsutmaningar i hållbarhetens tecken 🌍💚 Jag kommer fram till årsskiftet presentera dem alla. Tidigare har jag berättat om utmaningen att minska bilresandet, läs mer om det här.

Och avslutningsvis... Det är ett par månader kvar innan 2019. Anledning att jag väljer att starta köpstoppet då & inte nu är för att starten för alla mina utmaningar är då, inga nyårslöften - istället utmaningar. Och självklart kommer jag INTE att konsumera extra / som en idiot nu innan 🤦‍♀️

Tack för att du läst! 🙏🌱💚🌍
hållbarlivsstil hållbart klimatklubben klimatklubben.se klimatutmaning konsumtionsvanor köpstopp köpstopp2019 minimalistinnan rädda klimatet shoppingfritt sluta handla sluta konsumera
5 kommentarer
hanna

Hej! Undrar hur du tänker kring presenter, gåvor, och sådant som du och familjen blir erbjudna eller får från andra? Är det någonting du aktivt kommer att tacka nej till?

Svar: Hej! Jag planerar inte att tacka nej till gåvor/presenter, men samtidigt hoppas jag att alla mina läsare/följare också förstår att jag INTE kommer att flytta min konsumtion till att andra ska ge mig presenter, hoppas du förstår hur jag menar. Personer i min närhet tycker ibland synd om mig, för de tycker att jag med minimalismen & det här hållbara livet sysslar med "självplågeri" & jag kan då ibland bli erbjuden att de vill köpa/ge mig saker/pengar, men jag tackar alltid starkt nej. Däremot presenter vid jul/födelsedag är väl okej & jag känner att då får jag ju anledning att i så fall verkligen tänka till om det är något jag BEHÖVER.
Kommer också be alla nära & kära att inte köpa spontana presenter. I min familj firar vi jul, födelsedag, namnsdag & alla hjärtans dag. Det får räcka så.
Minimalistinnan

Sara Underbara

Trillade in på din blogg och hade svårt o sluta läsa. Verkligen intressant viktigt o inspirerande! För snart 2 år sen valde jag o sälja/skänka allt jag ägde o valde då ut mina bästa saker som fick rymmas i en banankartong. Den står hemma hos morfar medan jag reser världen över, vad den kartongen innehåller de vette fan... De är ju inget viktigt iaf kan ju konstateras 🤗 saker 😊
Trevlig helg!

Svar: Oh, men vad kul att höra! ❤ Oj, ja så kan det ju bli! Minns när jag hade börjat med att rensa & stoppade undan mycket i kartonger för att ta itu med en i taget... helt plötsligt hade jag ingen aning om vad som kunde tänkas finnas i en kartong jag skulle öppna. Det är galet.
Minimalistinnan

Anonym

Inspirerande! Ska fundera om jag kanske vågar prova :)

Svar: Vill du inte köra ett helt år så börja med en vecka eller månad :-DProva att skriva upp dag för dag allt du konsumerar också, varje gång du gör ett köp som är utöver förbrukningsvaror/mat liksom. Det är rätt så intressant.
Minimalistinnan

Ida

SÅ himla inspirerande och motiverande. Jag ska testa att skriva upp allt jag köper under en månad för att bli mer medveten om min konsumtion. Jag tror själv att jag inte konsumerar så mycket då jag knappt shoppar några kläder, men man konsumerar ju massa annat än bara kläder! Tack för peppen!

Svar: Vad kul att du tycker det är motiverande ❤ Det är väldigt intressant att se resultatet av en sådan lista, jag blev själv förvånad över min för några år sedan.
Minimalistinnan

Anonym

Jag hakar på. Men jag måste faktiskt köpa några par strumpor först. Jag har konstaterat i flera månader att mina strumpor håller på att självdö en efter en. I övrigt liknande regler som dina. Inspirerande blogg!
Morsan

Svar: Vad kul att du vill haka på utmaningen! :-D Gör så, konsumtion bör ju ske utifrån ett faktiskt behov.
Minimalistinnan