Minska vattenförbrukningen

(null)

💧En målsättning för 2019 är att minska vår vattenförbrukning med 10-20%. Det låter kanske väldigt ambitiöst, men en utmaning ska väl vara lite svår?🤷‍♀️
 
🚰Främst handlar det om att uppmärksamma vår tillgång till vatten som vi idag tar förgivet & även en djupare fundering kring förbrukningen.
 
🚿Idag duschar jag två minuter för klimatets skull, men har kranen igång genom alla toabesök. Det kan verka väldigt konstigt, men tyvärr döljer sig en (för mig) väldigt jobbig historia bakom detta beteende. Och nu tänker jag dela med mig av den, för jag tycker det är dags att belysa problemet som jag förstått inte är helt ovanligt.
 
När jag var 16 blev jag tillsammans med min en kille. Det var ett väldigt destruktivt förhållane på många sätt, men jag tänker i detta inlägg endast berätta om det som har med vattenförbrukningen att göra. Den här pojkvännen ansåg att tjejer/kvinnor endast gick in på en toalett / i ett badrum för att antingen sminka sig, fixa håret eller bara spegla sig. Enligt honom så använde tjejer/kvinnor inte en toalett. Det var för honom "äckligt" att ens tänka sig & han verkade på fullaste allvar övertygad om att tjejer/kvinnor inte hade behov att utföra. Jag var så otroligt rädd, osäker & med ett självförtroende i botten så jag bara svalde hans märkliga uttalanden som om de vore instruktioner. I ett forum läste jag tips om att sätta igång kranen kraftigt & det blev min räddning.
 
När förhållandet tog slut & jag något år senare hamnade i ett nytt med en man från en kultur där detta beteende var normaliserat fortsatte det. Och så även i det kommande förhållandet som varade i närmare sex år.
 
Det här beteendet hade jag levt med i 10 år när jag träffade min man. Och det har smärtsamt hängt kvar, även om han aldrig någonsin haft samma åsikter som mina ex. Men jag bara måste ha kranen igång, annars kommer en expressleverans av panikångest & andra jobbiga känslor väller upp.
 
Det gör min vansinnig. Att andra män(niskor) fått mig att må dåligt & utöva en så fruktansvärt slösaktigt handling. Nu vill jag utmana mig själv att arbeta bort det här beteendet.
 
Jag känner mig nervös & ganska obekväm med att posta det här inlägget.
 
Samtidigt vill jag vädja till alla där ute, snälla - gör aldrig så här mot er partner, vän eller någon. Det är inte bara fruktansvärt psykiskt tärande, det bidrar till ett ofantligt slöseri med vatten 😢💙
 
Jag vill också tipsa om kontot @mansbebisar #mansbebisar5 kommentarer
Anonym

Det är verkligen galet hur det är normaliserat för oss kvinnor att skada oss själva för män och förhållanden. Jag kunde själv gå dagar utan toabesök för att det gjorde mig så stressad (jag hade dock inte killar eller män som påverkade detta, endast samhället och konstiga idéer jag fått från tjejtidningar och annat). Jag hoppas att du kan hitta ett sätt bort från det nu när du är i en så trygg relation ❤️

Svar: Det är verkligen helt galet... Känner hemskt nog igen det där med dagar utan toabesök, fy fasiken alltså :'( ❤ Jag hoppas också det, min man stöttar mig & tycker inte alls att jag ska behöva ha den här svårigheten men han förstår också att jag har det & respekterar det, så är glad att han vill hjälpa mig ❤
Minimalistinnan

Thirre

Lycka till i ditt projekt som inte bara är för miljön utan ett steg framåt som en mervärdig kvinna.

Svar: Tack så mycket för ditt stöd ❤
Minimalistinnan

Ekot

Modigt av dig att berätta, helt säker på att du klarar lösa det nu när du identifierat problem och orsak som inte finns längre! Så konstigt att en som är människa själv inte kan förstå andra människors grundläggande behov. Viktigt att tänka på när vi pratar med barn så kunskap blir bättre...

Svar: Jag ska verkligen göra mitt bästa ❤
Minimalistinnan

Anonym

Jag bor i indien och i måste spola vatten till duschen en stund innan de kommer varmvatten. Det vattnet samlar man såklart upp i en hink som räcker till o spola i toaletten ett par ggr. Kanske kan du göra de ist för o bara slösa på vattnet?
Ha det fint!
Saraunderbara.blogg.se

Svar: Fick det tipset på Instagram så har börjat med det, men hoppas helt kunna sluta spola vatten såklart :-)
Minimalistinnan

Anonym

Duktigt att inse problem och att börja arbeta bort ett dåligt beteende. Jag höll länge på med att lägga papper i toaletten för att det inte skulle låta... Så onödigt vad Många träd Som gått åt till det. Jag som verkligen försöker värna om miljön. Och varför är jag så rädd för att det ska låta? Typiskt konstig förväntning på kvinna att det inte ska låta på toaletten. Lycka till!

Svar: Det är viktigt att våga & försöka upptäcka beteende som kan förändras, jättebra att du också gjort det :-D Tack så mycket.
Minimalistinnan