En mer hållbar jul - Adventskalender

(null)
 
Jag är uppvuxen med att få en... två... tre... Jag tror att jag ett år i barndomen hade sju chokladkalendrar 😬🍫 Dessa små rutor... med papper & plast. Som varje år ska infinna sig.
 
Som liten var min mamma pysslig också & hon gjorde en liten kalender med 24 olika paket 🎁 Små presenter. Vissa år helt okej saker som underkläder, pennor, sudd... Men vissa år var det... skräp. Som en desperat utfyllnad 📎📒🔫🎲
 
Men min mammas idé hänger kvar & det är en ny tid nu, en ny generation.
Min son är för liten ännu. Men om 2-3 år tänker jag ge honom en kalender.
 
⛄️Allting med traditioner & firande hamnar i kontrast mot att "inte skapa ett utanförskap mot sina barn". Att barnen inte ska känna sig utanför, annorlunda & "sämre" än sina kamrater.
 
Så jag tänker att det gäller att kompromissa. Det är svårt att lyckas ställa om med en tvär vändningen. Men att gradvis vinkla om gör processen mindre smärtsam & enklare för de som ska hänga med att faktiskt tycka det är helt okej.
 
❄️Därför kommer vår sons adventskalender att bestå av en trätavla som jag kommer att tillverka av en återbrukad spillbit. Fästa 24st mini-tvättklämmor i trä. Och på varje dag finns det en liten lapp... som innehåller någonting. Det kommer att vara text & en liten bild.
 
Varje dag får han plocka ner en lapp & vända på den. En dag står det kanske "Idag ska vi baka pepparkakor" & en annan "På söndag ska vi åka på utflykt med mormor & morfar".
 
De här små guldkornen helt enkelt. Som ändå hade blivit av, men som nu blir en spännande & rolig sak. Planerat utifrån att orka med. Kanske innehåller det en större sak varje advent som kommer att ske det kommande året?
 
Jag ser fram emot den här kreativa processen 🤗🎨📝
 
Hur ser era funderingar ut kring adventskalendrar?🌟

Minimalistinnan en hållbar jul en mer hållbar jul hållbart julen2018
5 kommentarer

Guide: Tyg som omslagspapper

  (null)
 
För en mer hållbar jul, använd tyg istället för omslagspapper 🎁✨
 
🎄💁‍♀️Här har jag hittat två videos med tips på hur ni kan vika snyggaste klapparna 😍 Beroende på teknik kan du komplettera med ett tygsnöre & en etikett i återbrukat papper 🏷♻️
 
Så här kan du enkelt slå in julklappar med bara ett tygstycke
(Obs inte min video)
 
Var det inspirerande?
Här är en video med flera olika sätt.
(Obs inte min video)
 
 
Tryck gärna på "Gilla" (hjärtat) om ni tyckte det var inspirerande & till hjälp.
 
 
Minimalistinnan en hållbar jul en mer hållbar jul hållbar julafton hållbar livsstil hållbart jul2018 julafton julen2018 julklappar leva hållbart
0 kommentarer

En mer hållbar jul - Klapparna

(null)
 
En mer hållbar jul, ja tack! 🙋‍♀️🎄Här kommer mina samlade tips kring julklappar✨🎁
 
Mitt första tips är att du försöker vara ett bra exempel själv. Och nej, ingenting behöver falla inom ramarna för så kallad 'perfektion' 🙏💚 Att göra sitt bästa med en vilja & positiv anda tar en långt & är fullt tillräckligt! ☺️💚
 
📜Önskelistan
Det början redan här. Att faktiskt hålla sig till en persons önskelista (om den är inom rimliga gränser för både ekonomi & planetens välmående) är det bästa vi kan göra. En oönskad julklapp tror jag tyvärr att många av oss har fått uppleva... & den hamnar lätt i ett dammigt förråd, eller ännu värre kanske bland soporna! Att vara det goda exemplet när det kommer till önskelistor kan handla om att inte ens presentera en eller att ha en mycket nerbantad & specifik sådan.
  
📝Vilka ska handla
Måste vi handla till "alla"? Nej, det tycker jag inte. I handeln finns så många julklappar som skriker "Jag-är-till-den-du-bara-handlar-till-för-att-du-känner-dig-tvingad". Kan vi inte bara bestämma oss för att strunta i att köpa klappar till precis alla?
 
En del väljer att köra ett julklappsspel eller liknande istället. Ett ypperligt tillfälle att introducera en hållbar produkt till sällskapet.
 
💸Summa
Kom överrens innan om vad för summor det ska handlas julklappar för. Det är inte meningen att någon ska ruinera sig över julen. Kommer du över något på önskelistan för summan långt under vad som angivits? Då behöver du inte fylla ut med ännu fler bara för att komma upp i den bestämda summan. Men se den som en riktlinje & framförallt - ett tak!
 
👚Årets julklapp
Vill & vågar du väcka tankar hos familj & släkt? Årets julklapp är det återvunna plagget. Köp secondhand & motbevisa föreställningar om att det är "äckligt", "snålt" & "skit". De senaste dagarna har jag hört personer i kassakön & på radion skämta om årets julklapp & prata om secondhand som om det vore hundskit. Låt oss tillsammans motbevisa detta! Använd ordet "preloved" istället.
 
👕Att välja preloved (begagnat)
Preloved, begagnat, eller secondhand. Kärt barn har många namn. Det betyder inte per automatik att någonting är slitet, nedgånget, fult & trasigt. Det kan istället många gånger vara precis tvärtom. Ibland finns prislapparna kvar, kvitto finns & prylarna har endast blivit hemburna från butikerna. Sådant överflöd har vi idag, så varför handla nytt?
 
Har du som jag inte några underbara secondhandbutiker på nära håll rekommenderar jag @traderacom & @sellpy som har ett helt fantastiskt utbud. På @blocketse finns det också massor med grymma fynd att göra.
 
🌅Istället för prylar
Såklart måste det inte vara prylar. Upplevelser är en lika utmärkt gåva. Men det kan också (mer än gärna) vara en summa som skänks till en välgörenhetsorganisation.
 
En person som ofta pratar om drömmar, men sällan förverkligar dem kanske pga rädslor. Ge personen en start till den här drömmen med pengar (summan är mindre viktig) & ett (gärna handskrivet) kort där det står att pengarna är ett bidrag till starten på att förverkliga drömmen.
 
🎁Ett hållbart omslag
Det finns flera olika hållbara alternativ till att slå in julklappar.
  • Har du redan julpapper hemma? Använd det!
  • Att slå in i tidningspapper eller serietidningar funkar också.
  • Tygpåsar som knyts ihop till en säck med ett tygband.
  • Vik tygstycke i olika skepnader.
Istället för att dekorera med köpta plastiga rosetter, lär dig origami & vik av t.ex. tidningspapper.
Använd tygsnören som kan knytas om & om igen.
Låt kreativiteten få flöda.
 
🏷Etiketter
Välj att antingen skriva direkt på paketen eller göra dina egna etiketter. Det behöver inte vara så avancerat. Återbruka papper av t.ex. gamla kuvert som du kan vika vackert & sedan klippa ett hål för att trä tygsnöre genom.
 
🎀Hur göra med tygpåsarna?
Om du väljer att slå in julklappar i tygpåsar & tygstycken kommer frågan såklart, vad händer med dem efter uppackningen? Antingen ber du om att få tillbaka påsarna/tygen. Poängtera gärna besparingen på miljön, men också den ekonomiska & tidsaspekten då du inte behöver lägga tid eller pengar igen på att handla omslagen. Ju fler positiva argument, desto bättre.
 
Om du har möjlighet, erbjud hjälp med sömnad om någon är intresserad av att göra likadant.
 
Du har också möjligheten att ge bort påsarna/tygen & be personerna att börja använda dem till presenter.
 
🛍Hjälp barnen (& okunniga vuxna) att sortera!
Vid uppackningen av paketen kan det lätt uppstå ett kaos...
Om det används konventionellt omslagspapper, snören, dekorationer & etiketter, hjälp till att sortera upp det & försök att få med barnen. Orkar du så är det läge att bara snyggt & enkelt vika ihop tygpåsarna/tygen & visa hur kaoset lätt undviks. Dessutom behöver du inte ta dig till återvinningen som ändå kommer vara överfull.
 
Jag hoppas att det här inlägget har varit till hjälp!🎁🤶🎅
Fortsätt att tipsa i kommentarerna.
 
Tryck gärna på "Gilla" (hjärtat) om ni tyckte det var inspirerande & till hjälp.
Minimalistinnan en hållbar jul en mer hållbar jul hållbar julafton hållbara julklappar jul2018 julen2017 julen2018 slå in paket hållbart
3 kommentarer