Kollaps - livet vid civilisationens slut

(null)

Jag har precis läst boken "Kollaps - livet vid civilisationens slut" av David Jonstad. Det här kan vara den absolut bästa bok jag läst i hela mitt liv & jag rekommenderar verkligen den! 😍
▫️
Hur ska jag ens kunna sammanfatta & uttrycka mig?! Det är svårt att få grepp om situationen vi har idag i världen & hela vårt komplexa samhälle, vilket tas upp ordentligt i boken - det är i princip omöjligt att få en klar bild framför sig. 
▫️
Något som fick mig att gilla boken lite extra utöver allt var väl att den på något vis "bekräftade" mina egna tankar & funderingar. Att vårt samhälle visst kan raseras & att vi med stor sannolikhet befinner oss mitt i kollapsen i detta nu. Det gör mig både lite lättad & ledsen.
▫️
Jag är delvis trött på det här samhället & den västerländska kulturen. Samtidigt finns det mycket i den jag inte vill ska gå förlorat. Åt helvete rent ut sagt med konsumtionshetsen, men bevara all forskning & kunskap om sjukdomar är väl ett tydligt exempel på vad jag menar.
▫️
Men länge har jag själv haft argument som att "Om nu x är dåligt för vår planet, så borde ju inte x finnas. Det borde absolut inte vara ett alternativ när vi ska välja eftersom det är dåligt!". Ibland väljer jag x ändå. Varför? Jag kan inte alltid svara på det. Det bara blir så, kanske delvis om jag får lov att skylla ifrån mig - för att samhället ser ut som det gör & det är så lätt att bli distraherad, glömma & plötsligt gjort ett sämre val trots att vi försöker vara uppmärksamma.
▫️
Den här boken har gett mig så mycket. En ordentlig spark i baken & inspiration till att verkligen nu vilja ta enorma kliv mot en ännu mer hållbar livsstil på alla plan i livet, & kanske framförallt att vilja bli mer självförsörjande. På vår ganska lilla tomt (576kvm) göra det bästa vi kan. Jag har även fått upp ögonen för permakultur.
▫️
Som avslutning vill jag erkänna något. Jag tillhör en av de som tror att det redan är rätt så försent. Men jag vill inte leva med den tanken som centrum. Utan jag vill också tro att även om mycket kommer gå riktigt illa, så kan vi klara en omställning om vi är anpassningsbara. Jag tror kollapsen infaller relativt snart, men förmodligen inte under mitt liv eller min sons. Den lär inte bli varken mild eller enkel, för samhällets generella förändring & anpassning till hållbart är för slö. 
▫️
Men låt oss alla kämpa med hoppet  & inställning om att det kan ske - att det kan bli bra 💚🙏 Tillsammans gör vi faktiskt skillnad!
▫️
Nu ska jag försöka låna "Jordad" av samma författare om livet efter kollapsen. 

(null)David jonstad bokrecension kollaps kollaps livet vid civilisationens slut recension kollaps recension leva hållbart minimalism minimalist minimalistinnan recension
0 kommentarer