Redan för mycket

(null)
 
Att ha barn & vara föräldrar är något helt nytt för mig. Det är inte lätt att säga stopp & nej.
 
Min son är snart 10 månader & har redan 25 gosedjur. Varav 7 är ärvda & 4 har jag & min man köpt, resten är presenter. Det här är enligt mig helt galet. Redan antalet ärvda hade varit mer än väl.
 
Jag kunde inte låta bli att räkna samtliga leksaker & kom fram till att de inklusive alla mjukisdjur uppgår till ganska exakt 100 st. Majoriteten är dock inte bebisleksaker utan kan komma till användning flera år framåt. Men jag är trots allt väldigt chockad över summan. 
 
Vi har haft ett presentregn över honom, men som skett sporadiskt, för det är främst familj & släkt som kommit med gåvor. Såklart är det både mitt & min mans ansvar att hantera detta, men hela den här situationen är för oss ny. Och helt ärligt så har jag inte det i mig att säga nej & se till att presenten följer med ut, när den köpts i all välvilja & uppriktigt menas ge glädje.
 
Men jag tycker inte detta ska fortlöpa & vill försöka komma fram till en strategi. En start kan vara när vi äntligen renoverat vår sons rum. Det är tänkt som vår present till hans 1-års dag.
 
Jag tror äkta kreativitet föds ur behovet av fantasi & det upplevde jag som barn uppstod i avsaknad av något specifikt. Och jag lekte som mest när jag behövde använda mig av fantasin & släppa loss kreativitet. Istället för att få ett lektält byggde jag ett själv med hjälp av antingen bord eller stolar med ett lakan över.
 
Den tanke som jag har just nu är att inte ha framme alla leksaker på en gång, men kommer uppdatera er när hans rum blivit färdigt om hur vi valt att göra.

barn familj gosedjur leksaker minimalist barn minimalist familj minimalist med barn vi med barn
3 kommentarer
Anonym

Hej. Tack för ett bra inlägg med stor igenkänning. Jag o min man köper mkt lite till våra barn men släktingar desto mer. Mitt Tips till dig är att rensa ut regelbundet o skänk till second hand då känns som gåvan lever vidare. Nu närjag har större barn (6 och 4),får de Vara med och bestämma vad vi ska skänka vidare eller alt sälja om det är dyrare saker de slutat leka med. Fungerar bra. Men jag känner fortsatt frustrationen när gåvorna strömmar in och jag är fortsatt dålig på att säga nej även om vi till viss del lyckas styra bort gåvor från plastsKräp till lite bättre saker med mindre gifter. Jag är själv plasthatare och försöker undvika detta i för stor mängd vilket gör att ev sådana leksaker rensas ut när barnen slutat leka/glömt det... Kan tipsa om att man vid kalas kan önska att gåvor ges till en viss hjälporganisation istället. Funkar super när barnen är små och ej känner till presenter. Hur som. Lycka till, ni kommer hitta en strategi som passar er.

Svar: Jag kör mycket på att sälja saker via Tradera som vi inte använder, så kommer kombinera det med att skänka sen i framtiden. Men känner lite att sonen själv också får komma upp i åldern att han kan vara med & välja lite.
Jättefint tips! ❤ Får se om det funkar... sonen fyller 1 i början av oktober.
Minimalistinnan

Anonym

Jag har diskuterat med våra anhöriga angående min konstanta prylrensarrejs, trots detta fortsätter det drälla in oönskade saker i vårt hem. Det gör mej arg, besviken, ledsen och kränkt. För att inte bli för utdragen här, jag försöker säga att vi önskar oss upplevelser, tyvärr är utbudet ganska dåligt där vi bor, framför allt alla årstider utom sommar, men vi har en bio och en simhall, nu när barnen börjar bli större, är biobiljetter perfekt! Dyrt för oss om vi vill gå och måste betala själva, men perfekt gåva att få win win!

Svar: Jag förstår din frustration, vi eller speciellt jag var mycket noga med att prata med familjen under graviditeten om att jag inte ville det skulle bli något presentregn. Men jag har det bara inte i mig att ställa mig i dörren & säga "Tack, men nej tack". Det går bara inte, & såklart blir det då ett problem.
Vi har inte heller särskilt stort utbud av upplevelser här omkring. Men hoppas det ska bli lite mer av den varan från familj, släkt & andra som besöker, istället för alla dessa prylar.
Minimalistinnan

Anna

Jag känner så mycket igen mig i denna presenthets till barnen! Jag kan inte heller säga "Nej tack" när någon har köpt en gåva i all välmening, då jag är rädd att för att såra. Har haft heta diskussioner med min mamma önskelistor, hon vill köpa leksaker och jag önskar i första hand pengar till barnen, i andra hand nyttoprylar så som regnkläder o.s.v. Hon har ansett att man inte kan ge det i present till ett barn, sånt får man köpa ändå. Nu har vi äntligen lyckats möta varandra skapligt, men inte utan att jag har känt mig bortskämd och otacksam när jag argumenterat emot alla leksaker och prylar. Jag har förklarat att dessa många bäckar små (plastleksaker under hundringen som går sönder efter 10 min) blir till mycket pengar om vi sparar dem istället. Kanske blir det en handpenning till en bostadsrätt i framtiden.

Svar: Känner igen mig så mycket i din kommentar... Just det argumentet med många bäckar små. Det är ju otroligt mycket pengar till sist. Verkligen inte lätt att hitta en balans...
Minimalistinnan