Digital nomad = kriminell enligt samhället?

(null)

🏖🏙 Min bror är minimalist & lever som digital nomad sedan ett par år tillbaka. Med två resväskor som rymmer hans ägodelar reser han genom främst Europa. Att leva som digital nomad innebär att hans inkomst kommer från arbete utfört med en internetansluten dator som arbetsredskap, & han blir därför platsoberoende. I detta fallet i form av frilansande sportjournalist.
 
Min bror är skriven hos oss här i Sverige & åker med jämna mellanrum hit enligt alla EUs regler. Därav att vi får hans post & tar hand om den när han inte befinner sig här.
 
Igår kom ett brev från hans bank till oss & skapade lika mycket skratt som oro & höjda ögonbryn. Banken misstänker att min bror sysslar med penningtvätt &/eller finansiering av terrorism. Därför begär de in extremt utförliga uppgifter som ska styrkas med ID-handlingar & underskrifter av två vittnen. Exakt varför dessa misstankar uppstått står inte utförligt i brevet, men vi har våra aningar.
 
Det är märkligt att så fort en inte lever ett liv som passar perfekt in i samhällets normer & maller blir det direkt problematiskt. Visst att han betalar hyra i ett annat land, dock EU-land, & när han bor där använder han sitt betalkort för att betala för sitt levene. Vid varje hyreskontrakt behövs oftast en deposition lämnas som sedan alltid kommer tillbaka på kontot. Som frilansande sportjournalist befann han sig nyligen i Ryssland under två veckor för att bevaka VM & hans arbetsgivare hade satt in 40.000kr som skulle betala för matchbiljetter, boende & dylikt. 
 
Även om det kanske kan verka märkligt vid en snabb eftertanke så bleknar det fort tycker jag ur ett större perspektiv. Hur många är det inte som reser i tjänster & har uppdrag utrikes? Jag blir aningen upprörd & samtidigt matt av att de människor som väljer att leva på ett annat sätt än mallen jämt ska behöva bråka med samhället. Med kanske utgör detta ett hot mot samhället?
 
Jag ville i alla fall dela med mig av denna för oss bisarra händelse. Vi skrattar dock åt det, vansinnigt som det är 😅 Men kan samtidigt inte låta bli att fundera lite, är det här samhället befinner sig? Hur fasiken ska det gå? Är vi verkligen på denna nivå nu? 😰
 

Minimalistinnan bank digital nomad digitalnomad penningtvätt personligt terrorism
0 kommentarer