Vår månadsbudget

(null)
 
Minimalistinnan bygger mycket på 100% transparans & ärlighet. Här ska jag ge er full inblick i vår ekonomi på månadsbasis. Eftersom jag är sjukskriven & inte berättigad någon ersättning lever vi på enbart min mans heltidslön som i snitt är 22.000 kr ut, samt ett barnbidrag på 1250 kr. Totalt alltså 23.250 kr att leva för på två vuxna, ett barn & två katter i hus på 103 kvm plus källare & en bil i ägorna.
 
Min man är elektriker & jobbar utan ackord, han har alltså en fast månadslön. Men den kan variera lite pga att han ibland behöver jobba över då han går på större byggen eller får betald körersättning.
 
Kostnader för t.ex. el, uppvärmning, vatten & dylikt är ett snitt.
Vi har ingen hemförsäkring eftersom den ingår via min mans jobb, där har han även en olycksfallsförsäkring som gäller privat.
 

 
Boende
 
Ränta 2030 kr
Amortering 1700 kr
 
El & uppvärmning 1500 kr
VA 600 kr
Renhållning 217 kr
 
Elnätsavgift 460 kr
VA-nätavgift 250 kr
 
Larm 10 kr
 
Villaförsäkring 330 kr
 
Totala boendekostnader 7097 kr
 

 
Bilkostnader
 
Försäkring 317 kr
Service 450 kr
Drivmedel 1500 kr
Reparation & nya däck 300 kr
Skatt 60 kr
 
Totala bilkostnader 2627 kr
 

 
Fasta utgifter
 
Hemförsäkring tillägg 75 kr
Extraförsäkring (T) 20 kr
Olycksfallsförsäkring (M) 25 kr
Olycksfallsförsäkring (D) 25 kr
Kattförsäkring 80 kr
 
Internet 290 kr
Spotify 99 kr
 
Mobil 298 kr
Mobil 95 kr
 
Bankavgift 39 kr
Bankavgift 39 kr
 
Sparfondavgift 55 kr
 
Elektrikerförbundet 100 kr
 
Totala kostnader för fasta avgifter: 1240 kr
 

 
Budgeterade utgifter
 
Mat 4000 kr
 
Kläder & skor 500 kr
 
Hygien 500 kr
 
Hushåll 200 kr
 
Läkare & hälsa 200 kr
 
Akvariehobby 200 kr
 
Tandläkare (T) 150 kr
Tandläkare (M) 85 kr
 
Kattmat 150 kr
Kattsand 300 kr
 
Övrigt 500 kr
 
Totala budgeterade utgifter: 6785 kr
 

 
Sparande
 
Gemensamt konto 2.000 kr
Sparkonto (D) 625 kr
Buffertsparande 500 kr
 
Totalt sparande: 3125 kr
 

 
Totalt ihopräknat blir det 20.874 kr.
På 23.250 kr blir det i snitt 2376 kr som inte är budgeterade.
 
Lite märkligt kanske, men jag tycker om att ha en tajt budget & att leva för mindre än vad som kommer in på lönekontot varje månad. Detta ger en större frihet & ekonomin blir mer flexibel då det finns utrymme att spara mer eller spendera pengarna på något aktuellt & behövligt. Under resan mot den minimalistiska livsstil som vi antagit idag stötte jag ofta på utrycket "Paycheck to paycheck", att leva en lön i taget & att alltid se den dränerad från kontot vid slutet av varje månad, för att sedan få den påfylld & så början hjulet om igen. För mig är ett av sätten att komma loss från känslan av ett fängslande genom att ha en så luftig ekonomi som möjligt där det finns utrymme. Vi har fått kämpa ordentligt för att inte behöva vända på varje krona.
 
Rekommenderar att läsa inläggen
"Utan ekonomisk stabilitet" & "Hur vi klarar oss på en lön"
 
 
Vill ni göra en egen budget finns inspiration & gratis budgetmall att ladda ner hos @ekonomispecialisten
http://www.ekonomispecialisten.se/gratis-budgetmall/
 
 
budget ekonomi frivillig enkelhet minimalistinnan minimalistisk ekonomi månadsbudget privatekonomi spara pengar spartips
7 kommentarer
Anonym

Intressant inlägg. En Fråga bara, du tar ingen föräldrapenning? Glöm inte att vid fyra år får man inte ha kvar mer än 96 dagar. Då stryks dom. Men ni kanske spar dagar till din man? Eller till senare. Ni verkar ha tänkt på allt. Så imponerad av hur ni valt att leva. Tack för bra blogg

Svar: Tack för din kommentar! Jag tar inte ut någon föräldrapenning i dagsläget. Eftersom jag redan är hemma så har vi gjort så att jag lämnat över alla dagar jag kan till min man. På så vis kan vi få mer gemensam tid tillsammans ❤
Minimalistinnan

Laura

Exakt vad jag också tänkte. Även om man inte har rätt till en SGI baserad föräldrapeng, så har man ju rätt till grundnivån. Sen undrar jag om inte din man är med i a-kassan, eller den avgiften är inkluderad i fackavgiften?
Vi lever ganska lika som er, men vi har fyra barn och en hund. Så där blir lite andra utgifter tex med hundklippning och fritidsaktiviteter, förskoleavgifter etc.

Svar: Jag har gett alla dagar jag får lov att överlämna till min man. Då kan vi vara hemma tillsammans mycket mer ❤ De dagar som jag var tvungen att behålla kommer jag ju såklart att plocka ut, men för oss rent ekonomiskt har det inte varit något tvunget så därför har det liksom inte påbörjats.
A-kassan är han med i, men den är inbakad i fackavgiften eller om den står separat, den dras i alla fall med lönen.

Ja jag förstår det blir mer då. Vi har inte bestämt hur det blir med förskola & så än. Livet består ju av olika kapitel så förmodligen kommer ju våran budget att förändras med tiden.
Minimalistinnan

N

Jätteintressant att se! :)

Om du tycker det är kul att få inblick i andras ekonomi så lever jag och min sambo (och våran hund + katt) såhär:

Min sambos inkomst är ungefär 25 000 kr efter skatt, vi har tidigare levt på enbart hans lön eftersom jag pluggar (och ibland inte pluggar och slarvar bort år pga sjukt mycket ångest som troligtvis beror på pure O - OCD). Men jag gör min sista termin nu och har valt att ta fullt CSN lån, enbart en termin av oklar anledning då vi har pengar sparade. Så jag får just nu 10 000 i månaden från CSN.

Hyra: 8000 (ingår el, parkering, bredband, vatten - allt).
Mobiler: 250 kr för bådas
TV-licens: Tror att det blir 220 om man slår ut det per månad.
Unionen: 400 kr
Tandvårdsförsäkring: 110 kr
Hemförsäkring: 150 kr
Mc-försäkring: 120 kr
Hundförsäkring: 300 kr
Bil: 3000 kr (inklusive allt typ).
Katt/hund mat, sand, godis: 600 kr
Mat (godis, hämtmat, hygien osv inräknat): 7000 kr (KATASTROF!!)
Övrigt: Resten av pengarna.

Som det ser ut just nu så har vi köpt träningskläder för 2000 kr denna månaden och min sambo har anmält sig till en svensk klassiker (5500 kr) så vi har egentligen norpat lite på en annan månad.

Förr var vi duktiga och sparade själva ihop 600 000 och gjorde sen en vinst på en försäljning, runt 500 000 kr. Så nu har vi iaf en miljon undanstoppat för ett framtida husköp (bor i hyresrätt). Problemet är att husen här kostar 4 miljoner och vi känner oss inte så sugna på 3 miljoner i lån.. Jag behöver bli bättre på sparandet igen! Matkostnaderna är svårast, vad brukar ni äta?

Svar: Oh tack snälla för din kommentar & för att du delar med dig så generöst! Jättekul att få läsa.
Fantastiskt bra sparat! Vi fick endast 60.000 kr i vinst när vi sålde lägenheten... Men alla bostäder på Österlen är verkligen inte guld haha.

Förstår ni inte vill stå med ett lån på 3 miljoner... Det är ju rätt saftigt. Vi valde ett område med lite lägre priser & lyckades dessutom köpa vårt drömhus långt under vad det borde kostat eftersom väntan på att flytta in var nästan ett år.

Matkostnader är definitivt svårast, har tagit ett tag för oss. Vi varierar ganska kraftigt i vad vi äter. Men jag är glad för att käka wraps eller tacos. Det går att variera innehållet otroligt mycket & anpassa efter sin budget. För oss räcker det otroligt länge också. Pasta carbonara är också en favorit. Sen gör vi mycket storkok & fryser in, dessvärre inte mycket vegetariskt... jag skulle önska mer av det, men min man som är stjärnan i köket hehe.
Minimalistinnan

J

Jätteintressant! Ni kanske redan har testat men ett sätt jag och min sambo fick ner de dyra kattsandskostnaderna för våra katter var att byta till Peewee. Vi är supernöjd och slipper gå och skrapa kattsand från fötterna hela tiden!

Svar: Tack snälla för din kommentar! Det har vi inte testat, men har sett någon reklam för det på Instagram fara förbi. Vi har ganska nyligen... eller ja, ett år sedan, bytt kattlåda så känns lite jobbigt att behöva köpa en special för att kunna testa produkten... :(
Minimalistinnan

Henrietta

Jag vill också slå ett slag för Peewee! Till våra Peeweekattlådor köper vi värmepellets, 16 kg för 45 kronor. Räcker länge och funkar minst lika bra som pellets från djuraffärerna.

Svar: Det låter fantastiskt bra 😄👍 Men visst är det så att det behövs deras speciella kattlådan? 😊
Minimalistinnan

J.

Det behövs en speciell kattlåda. De hade något erbjudande för 149kr när vi köpte våran. Vi gav bort vår andra kattlåda till en kompis som skulle skaffa katt. Alla katter accepterar inte peewee.. Rent ekonomiskt tjänar man in en ny kattlåda snabbt. Miljömässigt vet jag inte... Pellets måste ju vara mer miljövänligt än kattsand som ska lämnas på deponi. Men om den fördelen överväger att en ny plastlåda måste produceras? Vet ej :) Tack för inspiration!

Svar: Tack så mycket för ditt svar. Jag får fundera på detta... ☺️
Minimalistinnan

J

Ja, du behöver en speciell kattlåda. Vi köpte vår när de hade ett erbjudande på ett startpaket för 149kr. Vi gav bort vår gamla kattlåda till en kompis. Det hände lite olyckor innan katterna hade acceptera den nya lådan men det var det absolut värt :) Rent ekonomiskt tjänar man på det ganska snabbt. Miljömässigt vet jag inte... Pellets måste vara mer miljövänligt än kattsand som ska lämnas som deponi på sopstationen. Men överväger det miljökostnaden att en ny plastlåda ska produceras?? Vet inte :) Tack för all inspiration du ger!