Den materiella lyckan som uteblev

 
I början av samma år som jag började min resa mot minimalism var jag fast i konsumtionssamhällets hets där den materiella lyckan var det som styrde.
 ▫️
Året var 2013 & precis i början av det hade jag köpt mig en iPhone 5. Ett par månader efter det klickade jag ”köp” på en sprillans ny MacBook Pro som utan studentrabatten skulle kostat strax över 25.000 kr, samt en iPad (som jag inte kommer ihåg priset på, men tror det var ca 5.000-7.000 kr) 💰💸
 ▫️
🎁 Jag minns euforin & hur stämningen inför uppackningen nästan var religiös. Hur jag först beundrar den stilrena & vackra förpackningen för att sedan låta locket på den smidigt glida upp & visa produkten. Jag tar försiktigt men med stadiga fingrar upp iPhonen, & minsta lilla dammkorn som landar på skärmen blåser jag varsamt bort. Det här nästan lite bisarra beteende upprepade sig än värre när det större paketet innehållande laptopen landade på bordet framför mig. Den fyllde mig av ett konstigt lyckorus & det var precis som att prislappen på den var aningen avgörande. Det här var den tidens flaggskepp av alla MacBook Pro, den absolut dyraste modellen som fanns att välja. Jag kände det som om jag nått toppen på högsta berget, som om det var någon slags merit att ha använt upp så fruktansvärt mycket pengar. Där & då var jag inbäddad i någon fullständig materialistisk lycka. Men den klingade snabbt av då både iPhone, MacBook & iPad blev använda dagligen & därmed bara en del av alla ägodelar.
 ▫️
Det har nu gått över fyra långa år sedan min minimalistiska resa & därmed lite längre tid sedan jag gjorde de här massiva inköpen från Apple. iPaden har senaste tiden mestadels legat i en skrivbordslåda & största delen med 0% batteri. Tankarna om att sälja den har kommit till mig med jämna mellanrum & för ett par veckor sedan tog jag äntligen beslutet om att göra det (vilket resulterade i 1750 kr på kontot ✨💰✨).
 ▫️
MacBooken är fortfarande i det bästa skick en så gammal laptop någonsin varit, men idag känner jag att det var en sanslös summa att lägga på en teknikpryl. iPhonen har nu en liten repa i skärmen, men än fler på baksidan & är i behov av laddning ca 3-5 gånger per dag för att orka med att användas. (Därför fick även den lämna ägandet & mitt konto ökade på med 945 kr).
 ▫️
Det blev dags att införskaffa en ny iPhone. Redan när jag gick in på prisjakt.nu för att pris- & egenskapsjämföra de olika modellerna kände jag ett vemod. Istället för att bli exalterad över att det nu (”äntligen”) var dags att få klicka hem en ny vacker stilren box & öppna de,n kändes det mest som en belastning. Mitt val ställdes mellan en iPhone 7 & en iPhone SE. Där prisets skillnad låg på flera tusen kronor. Den anledning att en iPhone 7 kändes lockande var vilken fantastiskt bra kamera den ska ha jämfört med de andra modellerna. Men jag valde att beställa hem en iPhone SE som har näst bästa kameran i utbudet & som blivit utsedd till den bästa & mest hållbara iPhone (dock ej ur miljösynpunkt).
 ▫️
När den landade framför mig & jag tagit bort emballaget, lyft upp den där  fantastiska stilrena vita förpackningen & ställt den framför mig kände jag absolut ingenting. Mer än det faktum att ”här var det ännu en pryl”. Jag valde till & med att inte öppna den direkt, utan väntade till senare samma kväll.
 ▫️
Locket gled av & där låg min sprillans nya iPhone SE i färgen ”guld”. Det skulle bli kul att få prova den nya kameran, skönt att inte behöva oroa sig konstant för batteriet så fort det blir ett telefonsamtal & nu skulle det gå att uppdatera appar i den några fler år. Men den där euforin som alltid förr infunnit sig när en ny pryl (speciellt Apple-produkt) landat fanns det inte ett spår av. Men missförstå mig inte, jag är mycket glad & tacksam över att jag hade möjligheten att införskaffa en ny eftersom den gamla inte skulle klara av de kommande uppdateringarna & batteriet var helt nergånget. Men där fanns ingen lycka kring prylen i sig - den rena materialistiska lyckan över att ha gjort ett (relativt dyrt) inköp var helt borta. 
 ▫️
Jag har väldigt svårt för att sätta ord på vad det var som hände innan med mig, varför det var som ett religiöst moment att öppna upp en produkt, varför ett lyckorus & en eufori infann sig. Men jag placerade värde i materiella ting, i prislappen & att det ansågs stort, lyxigt & lite ”framgångsrikt” med en ny dyr produkt. Det var som om den präglade mig - vem jag var, & utgjorde en del av min identitet.
 ▫️
Istället känner jag nu en glädje i själva användadet & vad produkten ger mig utifrån behovet jag har. Att föreviga en händelse, kunna hålla kontakt med familj, ha en närvaro på Instagram som ger mig enormt mycket inspiration i livet.
 ▫️
Jag finner en lycka i användandet istället för i själva köpet & ägandet 😊
Och det är allt tack vare minimalism 💚
apple iphone iphone se lyxkonsumtion materialism materiell lycka minimalism minimalist
2 kommentarer
norrbotten emma

ha en toppen dag

kramizz

Cattis

Ojoj hög igenkänningsfaktor på detta!!