Vår önskelista till bröllopet

 
 
Det fanns tidigt många tankar kring hur vi skulle göra med en önskelista till bröllopet. Men som minimalister kände vi inte för att lämna en lång lista med allt möjligt, utan istället enas om idén att gästerna tillsammans skulle kunna ge oss en del av en gåva. 
▫️
Vi valde att på inbjudningskorten i informationen skriva att om gästen vill ge oss en gåva är vår önskan att få ett bidrag till en lådcykel.
 
Det är ett ganska stort tabu kring att specificera, speciellt i skrift, vad en önskar sig. Men jag tror att det generellt börjar bli mer accepterat då de flesta nog vet hur det är att få en gåva som köpts verkligen "bara för att".
▫️
Resultatet av skriften i inbjudningskortet blev att alla gäster utom en reagerade med nyfikenhet om vad en lådcykel är & vår förklaring möttes med glädje. Men en av gästerna blev bestört över det faktum att vi specificerat & dessutom bett om "ett bidrag". Vi bemötte den kritiken med att förklara hur vi tänkt & höll samtalet från vår sida positiv. Det gjorde att gästen blev något mindre negativt inställd, men beklagade sig fortfarande högt över att hen ville köpa valfri present. 
▫️
Det som ofta blir känsligt när det gäller att önska sig bidrag till något (pengar helt enkelt) är att summorna från vardera gäst blir ju 100% tydlig. Välj antingen bort att ha öppning av presenter, eller i alla fall att läsa upp summan.
brud 2017 bröllop bröllop 2017 minimalism minimalist minimalistiskt bröllop önskelista
1 kommentar

Att inte ta för givet

 

📝För ett tag sedan skrev jag ner en lista i min anteckningsbok över sådant jag känner stor tacksamhet för i livet & som jag inte vill ta för givet. Den här listan är väldigt bra att ta fram & läsa när livet i allmänhet eller något speciellt tynger tillvaron.

▫️

Vi är så inlärda att hela tiden sikta mot ”mer” & ”bättre” att vi glömmer bort hur mycket runt om oss som faktiskt redan är riktigt bra & som kunde varit sämre.

▫️

Jag kan ibland komma på mig själv med att fastna i deprimerande eller jobbiga tankar som egentligen bara är skapade av samhällets påtryckningar. T.ex. började min smartphone få många år på nacken & det tar ”lång” tid att skriva på den, appar kraschar, batteriet går ibland från 90% till 0% på bara ett par minuter & kameran är märkbart sämre än i nyare enheter. Att uppgradera den jag hade var en stor ekonomisk påfrestning, men samhället förespråkar att jag ”måste” ha en ny för annars kommer det bli svårt att ens kunna betala räkningar då t.ex. bankid-appen slutar fungera. När jag då tar fram & läser den här listan återställer jag hela mitt sinne & känner hur avståndet till ”problemet” bara ökar tills det känns så otroligt litet & avlägset.

▫️

Jag tror att alldeles för många tar mycket för givet eftersom vi aldrig uppmuntras tillräckligt att känna lycka för ”det enkla” & det vi redan har, utan hela tiden bör se hur vi kan göra livet "ännu bättre". Att inte få ha ”rätt design” på kranen kan få vissa att nästan bryta ihop när det viktiga är att det finns en kran som ger vatten.

▫️

Tacksamhet behöver vi bli bättre på att praktisera & med en sån här lista har det blivit lättare för mig🙏

bullet journal eko inspiration miljö minimalism minimalist tacksamhet
0 kommentarer

Dokumentärer & videoklipp

 
Idag vill jag tipsa om sevärda dokumentärer & videoklipp som finns att ta del av på YouTube.
Det är en blandad kompott, men alla är på något sätt i linje med en livsstil om minimalism, leva hållbart, bryta sig loss från konsumtionssamhället, värna om miljön, klimatet & våra medmänniskor, samt insikt om hur vårt västerländska samhälle påverkar andra platser i världen. Det är engelskt tal & text som gäller.
▫️
Min personliga favorit är "Without Bound" som jag brukar titta på såfort inspirationen dalar eller samhällets järngrepp kommer allt närmare.
▫️
Hoppas att ni ska finna några inspirerande! ☺️
 
Dokumentärer
 
Without Bound - Perspectives on Mobile Living
 
 
 
 
We The Tiny House People
 
 
 
 
The Lightbulb Conspiracy - Planned Obsolescence
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Santa’s Workshop - Inside China’s Slave Labour Toy Factories
(Delvis på svenska)
 
 
 
 
Videoklipp
 
History: Consumtion
 
 
 
 
Nina Björk - Konsumtion, frustration och kapitalismen i ditt vardagsrum
 
 
 
 
The trap of materialism
 
 
 
dokumentär filmtips minimalism minimalist sevärt video
0 kommentarer