För en rofylld jul

(null)

🎅🤶Julfirandet & allt däromkring är traditioner som lätt får oss att fortsätta år in & år ut i samma mönster utan att ens fundera på att ifrågasätta det.

▫️

För många har julen blivit en stressfaktor på många plan. Presenter ska handlas, pynt ska fram, trasigt & borttappat pynt ersättas med nytt, mat ska handlas & lagas, pengarna ska räcka & du ska komma ihåg att varje söndag tända det där ljuset. Och - glöm inte släcka det! 

▫️

Traditioner är det i sig inget fel på. Det kan ju vara riktigt fint & härligt. Men istället för att göra något för att "det alltid gjorts" eller för att "alla andra gör", kan vi fråga oss själva "hur vill jag att traditionen ska se ut för mig / min familj?"

▫️

Våga ifrågasätta & forma om den så att det blir något du / ni kan känna längtan efter & njuta av.

▫️

Skippa lussebullarna om det kostar mer än besväret är värt, men kanske utöka pepparkaksbaket som barnen tycker om? Istället för att jaga prylar till alla - skänk pengar till välgörande ändamål & erhåll ett kort som berättar för dem & kanske inspirerar att göra liknande. Strunta i att göra alla de där rätterna på julbordet som ingen ändå äter. Kanske introducera något helt nytt som blir just er specialitet?

▫️

⛄️Vad är viktigt & värdefullt för dig?

⛄️Vad får dig att må bra i jultider?

Tänk efter & skriv ner 📝

▫️

Den fina snöstjärnan på bild hänger i vår sons fönster ✨❄️✨ Resten av huset är befriat från pynt eftersom vi idag inte tycker det tillför något. Vi vill att julen ska vara barnens tid & kommer därför i framtiden lägga fokus efter vår sons önskningar kring ett minnesvärt julfirande. Kanske ett snöbollskrig inomhus med mjuka snöbollar av tyg? Kommer han vilja att vi ska klä en gran? Sjunga tillsammans? Återstår att se hur våra jultraditioner formas. Men de ska gå efter vad som gör oss lyckliga & i harmoni 🌟


december jul julen2017 julfirande minimalism minimalist
2 kommentarer
Ellie, om mig och min mitt-i-livet-kris.

hehe jag tänkte kommentera men just ämnet jul med allt var det innebär (stress, tjafs, pengar, tid, dålig samvete för att man köper för mycket julklappar, för mycket mat, för mycket alkohol och för mycket socker och annat skit) är för mäktigt. Men så klart finns det vissa saker som man nog borde ta sig en funderare på. Fast jag är rätt nöjd. Den här julen har hittills varit väldigt bra, tidigare förknippade jag julen med stress och ångest och det gör jag inte alls på samma sätt längre. Jag och sambon valde i år att inte köpa julklappar till varandra, inte på det sättet vi gjort tidigare år. Men vi sa att vi kan köpa något litet och som inte är allt för dyrt. Fast bara om man vill förstås, det är inget måste och det känns bra.

Svar: Vad skönt att ni har det lugnare! Vi har inte heller köpt några julklappar, det kändes lite för krystat helt enkelt 😅
Minimalistinnan

ninja / thefeeloffortyonethirty

Vad roligt att läsa om andra som gör som vi. Vi pyntar inte alls nu, utan kommer göra det om och när våra barn ber om det. Julklappar köper vi inte till vuxna, bara släktens barn. Mitt enda måste I december är hembakade lussebullar, galet gott! Jag hoppas våra barn kommer uppfatta julen som något mysigt för vi har tid för dem, inte stress och måsten, speciellt från mig som mamma.

Svar: Så härligt 😄
Minimalistinnan