Hållbarhet en klassfråga?

🌍Idag vill jag ställa er en fråga - Är hållbar livsstil en klassfråga?😲

Vad är dina tankar kring detta? Dela med dig i kommentarerna!✏️

▫️

Jag tycker själv att det beroende på hur begreppet hållbarhet ses & vrids kan utifrån olika perspektiv bli en klassfråga 🤔😮

▫️

🚗💚 En miljöbil, då menar jag elbil, är enligt mig definitivt en klassfråga. 🚲Men en cykel då? Pratar vi elcyklar & nyproducerade lådcyklar får vi möjligen en klassfråga. En annars vanlig cykel behöver inte alls bli en klassfråga på samma sätt.

▫️

💡💚Hållbar el? Solceller upplever jag fortfarande vara lite av en klassfråga, samtidigt som det idag finns möjlighet att lösa det på egen hand eller till lägre omkostnader.

▫️

🏡💚🏢Att bo i hållbara bostäder känns som att det kan bli en stor klassfråga. Nyproducerade byggnader med högteknologiska lösningar & vacker arkitektur ställs mot egenbyggda 'tiny houses' av återvunnet material.

▫️

♻️🛒🏷Secondhand eller nyproducerat med ekomärkningar? Där secondhand står med frågorna om det är säkert pga eventuella gifter som äldre saker kan ha i sig.

▫️

Självklart finns det som med allting annat ett mittemellan ting. Men jag tycker det är värt att fundera över vilka klyftor ett hållbarhetstänk kan vara. & på hur många olika sätt det kan uppnås. Där det inte finns något konkret "rätt svar". Jag försöker även leva med inställningen att kreativitet kan hjälpa till lösningar när det ekonomiska krisar & håller stenhård på mitt livsmotto - "Gör vad du kan - av det du har - där du är"💚

▫️

Vad är ditt svar & tankar på frågan om en hållbar livsstil är en klassfråga?😮


frågestund hållbart klassfråga leva hållbart miljö minimalism minimalist
2 kommentarer
Fröken Minimalist

Jag tror att det både är en klassfråga och inte. Generellt sett reser människor mycket mer om de har resurserna för detta, vilket har en stark negativ inverkan på miljön. Har man pengar konsumerar man ofta mycket också. Det tåls helt klart att fundera över.

Svar: Bra tanke! 😮
Minimalistinnan

Tess

Jag har också haft liknande tankar och håller med dig om det du skriver. Jag tänkte bland annat på det när jag kollade vad det skulle kosta för oss att köpa en lådelcykel och det skulle vara billigare att köpa en extra bil. Det verkar även vara enklare om man bor i villa då vi, som bor i lägenhet, inte riktigt har något bra ställe att ha den ståendes. Den sak jag känner kan vara positiv ur ett klassperspektiv är framförallt när det kommer till överdriven konsumtion. Att köpa saker man inte har råd med drabbar ju dem som inte har råd med sakerna hårdast, särskilt när de tar lån med hög ränta för att betala för dem. Så där tror jag att ett hållbart tänk kan vara positivt för att minska skillnaderna om det får slå rot i samhället. Tack för ett intressant inlägg! :)

Svar: Riktigt bra reflektion 😊
Minimalistinnan