Försäljningsplattformar

 
✨💰✨ För ett tag sedan fick jag en fråga angående vilken försäljningsplattform som var lämplig för olika sorters prylar. I det här inlägget tipsar jag om fyra olika som jag själv använt mig av & lämnar lite tips kring vilken kategori prylar, årstider att använda plattformen & lite allmänt om vad en kan förvänta sig 😊
▫️
Hoppas att ni ska finna det inspirerande & underlättande med att komma igång med försäljningen!
Lycka till! 😄
 
 
  • Blocket
@blocketse är det utmärkt att sälja prylar som är alldeles för stora & tunga för att kunna skickas smidigt. Förutsatt att prylen är i fint skick, eller i alla fall inte allt för dåligt använt skick & framförallt fungerar till ändamålet, så brukar det gå riktigt snabbt att få en köpare. Men här får en vara beredd på att ta emot skambud & ibland gå ner i pris.
 
Exempel
Bilar & andra fordon, möbler, cyklar, verktyg, större hemelektronik, mobiler, gräsklippare, akvarium, byggmaterial, trädgårdsprylar & trädgårdsinredning.
 
Årstider
Våren är perfekt för att annonsera ut bilar, båtar, cyklar & annat som har med utomhusaktivitet att göra. Men egentligen funkar det mesta då många får en nytändning på våren & efter en vårstädning är sugna på att införskaffa sig något nytt.
 
På höst & tidig vinter är sådant som kan ges i julklapp bra att annonsera. Men även det som har med inomhusaktivitet att göra.
 
Det verkar dock som att det mesta kan säljas året om mer eller mindre på Blocket.
 
Tidpunkter
Jag har tyvärr bara ett specifikt tips här & det är att lägga ut annonser så att de dyker upp på måndagen i Påskveckan då Blocket hade rekord i antal besökare under den veckan. Jag annonserade ut min bil & fick den såld på långfredagen, trots att marknaden för begagnade bilar är överbelastad.
 
 
  • Tradera
Min personliga favoritplattform pga att det fungerar som en egen liten webbutik. Perfekt för prylar som går att packa & skicka. Jag brukar använda mig av Posten eller Schenker, men det finns såklart möjlighet att skicka med andra distributörer.
Tack vare att det är så smidigt att lägga upp annonsen (eller många annonser) via appen gör det att en lätt kommer igång. Att dessutom få säker betalning genom @traderacom gör det ännu mer attraktivt för både säljare & köpare.
 
Här är det värt att lägga upp sådant du redan vet kommer vara attraktivt, eller chansa på det du tror kan ge en slant men inte riktigt vet hur attraktiv prylen kommer att vara. Du får 100st annonser varje månad som du endast betalar provision på om varan blir såld. Lägger du upp fler än 100st & en vara inte blir såld tillkommer en så kallad osåld-avgift. Det finns specificerat på din inloggning hur många annonser du lagt upp under månaden, så du behöver inte själv hålla koll på det.
 
Exempel
Märkeskläder, barnkläder, enklare hemelektronik, mobiler, retroprylar, leksaker, äldre leksaker för samlare (90-tal funkar jättebra), tv-spel & konsoler, pysselmaterial, samlarsaker. (Egentligen allt så länge det går att skicka)
 
Årstider
Jag har sålt på Tradera aktivt sedan 2013 & har märkt att det gått bäst från september till första veckan i december (tror det är pga att julhandeln går igång). Sedan har mars & april också stuckit ut. Försäljningen lugnar sig ganska mycket under sommaren, så då är det läge att själv fynda & slippa budkrig.
 
Tidpunkter
Lägg upp annonser på en söndag mellan kl 19-22 & välj att den ska ligga uppe i 7 eller 14 dagar. Annonsen får samma klockslag på sluttid som när den läggs upp, & det är flest aktiva köpare under söndagskvällar. Även torsdagskvällar brukar fungera ganska bra, men söndag är övervägande populärt. Det går bra att ladda upp annonserna vilken dag som helst i veckan, men om du skulle behöva starta om den är det smidigast att ha lagt ut den på en söndag om du vill att slutdagen ska vara just en söndag, eftersom du då endast kan klicka starta om direkt utan att behöva redigera antal dagar.
 
 
  • Facebook Specifika Försäljningsgrupper
Det finns många försäljningsgrupper på Facebook & för vissa kategorier av prylar specifika sådana. Det går ofta att hitta grupper med flera tusen medlemmar. Logga in & sök på t.ex. ”Barnkläder” så kommer det garanterat upp grupper, speciellt om du väljer att specificera till att endast visa resultat för just grupper.
 
Jag har aldrig provat att sälja i specifika försäljningsgrupper då jag istället valt att satsa den försäljningen på Tradera eftersom jag tycker det är mycket smidigare.
 
Exempel
Barnkläder, kläder, allt för bröllop, saker knutna till en hobby t.ex. ridning.
 
Årstider
Eftersom Facebook används dagligen året om tror jag inte det spelar någon större roll förutom om det gäller försäljning av väldigt säsongsbetonade prylar, då kan antalet köpare minska.
 
Tidpunkter
Lägg upp annons på morgonen eller på sen eftermiddag & kväll. Då är användarantalet på Facebook större när folk är på väg till jobbet, eller på väg därifrån & har kommit hem.
 
 
  • Facebook-Loppisgrupper
Det finns en uppsjö av loppisgrupper & där säljs verkligen allt mellan himmel & jord. Själv tycker jag att det nästan varit mer jobb än det varit värt det pga att jag upplevt att mentaliteten i de här grupperna är att varan ska vara i totalt nyskick & den ska levereras av säljaren till köparen på köparens villkor samtidigt som hen ska kunna pruta ofantligt. Där finns även de köpare som säger sig skulla köpa & ”paxar” varan men som sedan antingen slutar svara eller aldrig dyker upp. Jag skulle uppskatta  att i hälften av fallen har affären gått igenom relativt smidigt.
 
Ett tips för att förenkla det lite är att alltid vara mycket tydlig i din annonsbeskrivning.
 
Var beredd på att gå ner i pris & släppa prylen för en struntsumma, men stärk dig själv med vetskapen om att ”många bäckar små” är bidragande.
 
För att hitta loppisgrupper nära dig prova söka på din ort eller en större ort i din närhet & lägga till ordet loppis eller försäljning.
 
Exempel
Allt det som du inte får sålt på Tradera & Blocket eller som du inte känner för att lägga upp där.
 
Årstider
Här fungerar det året om.
 
Tidpunkter
Precis som för de specifika loppisgrupperna. Lägg upp annons på morgonen eller på sen eftermiddag & kväll. Då är användarantalet på Facebook större när folk är på väg till jobbet, eller på väg därifrån & har kommit hem.
 
 
  • IRL-Loppis
Det är ett par år sedan sist jag stod på en loppis, dock var denna lite mer temainriktad / nischad & därför drog den i princip bara potentiella kunder. Personligen rekommenderar jag inte att delta på en IRL-loppis förutom om den är känd eller åtminstone välbesökt & organiserad av erfarna. Tänk på att priserna ofta är så kallade struntsummor & överväg detta mot vad det kostar för en försäljningsplats & din kostnad att ta dig dit. Älskar du sociala aktiviteter & inte känner det minsta obehag kan loppis vara det perfekta för dig. Personligen har jag mycket svårt för det & känner mig obekväm när personer sliter upp lådor du bara hunnit ställa av, rotar otacksamt igenom, ibland även ger en otrevlig kommentar & bara går därifrån. Tyvärr har jag fått uppleva det bemötandet frekvent på de loppisar jag sålt på & det gör att det inte lockar mig.
 
Exempel
Verkligen vad som helst, men ett tips är att inte sälja saker i för fint skick. Lägg hellre ner tiden på att få den såld via en plattform som Tradera eller Blocket där du har chans att få ordentligt betalt.
 
Årstider
Det finns loppisar under alla årstider, men vår & tidig sommar har jag upplevt som bäst.
 
Tidpunkter
-
 
 
  • Lämna till secondhand
När du känner att du fått nog. Kanske blir inte prylen såld? Kanske känner du det inte värt mödan att försöka? Om prylen fortfarande är användbar - lämna den till en secondhand. Jag rekommenderar Öppna Hjärtat, Erikshjälpen & Myrorna.
 
 
blocket facebook loppis minimalism minimalist prylbanta rensa rensa ut sälja tradera
1 kommentar
Lillemmish- mode - inspo - mamma till wille

jag har mest kolla på blocket och facebook försäljningar =)

ha en bra dag
kram