En minimalists tankar inför att bli mamma

 
 
Innan jag träffade min sambo hade jag bestämt mig för att inte skaffa barn. Nej, inte en chans att jag skulle göra det. Citat som "Save the Earth - Don't give birth", var mitt eventuella förberedda svar om barnfrågan skulle dyka upp.

▫️

Men efter att vi träffats & vi fått ett liv tillsammans började en ny fundering ta form. Är det inte på ett sätt livsviktigt för vår planet att det är vi som vill leva hållbart & förändra det destruktiva beteende människan & samhället har mot vårt enda hem, att det är vi som ska skaffa barn? 💚 Om vi alla väljer bort det kommer hoppet inte dö med oss då? 

▫️

Det här är en (för mig) väldigt komplex & djup frågeställning som säkerligen går att diskutera i det oändliga. För ska vi vara riktigt cyniska - det bästa för planeten vore väl om vi alla begick självmord så Moder Jord får återhämta & sköta sig själv i lugn & ro? 🥀 Men om vi hoppar över den väldigt tunga & jobbiga fråga & istället utgår från att vi är här & vi ska fortsätta vara här 🌍💚

▫️

Tanken på att bli mamma är ett härligt rus, samtidigt som det blandas om med en rejäl dos ångest emellanåt. Dels är småbarnsföräldrar, speciellt förstagångsföräldrar en målgrupp som företag älskar att sälja till genom att presentera (enligt dem) lösningar på problem & faror som bygger på att skapa en osäkerhet & rädsla hos kunden (föräldern), & att skapa ett behov. Än så länge tycker jag mig ha stått med huvudet kallt & kanske framför allt lyckats att inte trilla ner i en sådan konsumtionsfälla pga att jag hållit mig undan marknadsföringen, fysiska babybutiker & fokuserat på det som jag själv & vården (i råd med barnmorska) anser är viktigt & nödvändigt.

▫️

Men hur tänker vi egentligen? Att skaffa barn, det innebär ju trots allt en del nya prylar & ägodelar som ska få plats, ett extra rum i boendet & framförallt - ytterligare en individ att ta hänsyn till & som dessutom under många år kommer behöva min ständiga uppmärksamhet. Det låter inte så minimalistiskt att skaffa barn, eller är det precis vad det kanske är för oss? Många säger sig inte ha tid - men vi har frigjort tid i våra liv redan. Genom att ha landat där vi vill bo & vara, samt etablerat goda vanor i livet. Gjort oss av med överflödiga prylar (även om vi fortfarande har en hel del som ska få lämna hemmet), kapat ner på utgifter & gjort oss av med shoppingberoende & impulsköp. 

▫️

Jag vill finna det älskvärda i det enkla med min bebis. Att spika upp schema med aktiviteter varje vecka (kanske varje dag?!) är verkligen ingenting för mig. Jag vill få vara här & nu - ta varje dag så som det känns just där & då ❤️👶

▫️

De större & mer tyngre tankarna kring att bli mamma & vara minimalist kommer egentligen längre fram när vårt barn hunnit vandra här på jorden i några år. Att våga säga nej till plastleksaker, mat & godis proppat med tillsatser, billiga kläder med plasttryck föreställande populära karaktärer. Att vi istället för att köpa nytt söker efter begagnade alternativ. Att vi hellre åker på utflykter i närheten ofta än drar iväg utomlands ett par veckor per år. Att naturen är en lekplats istället för ett högljutt & plastfyllt lekland intill en galleria. Jag vill fortsätta på vägen i livet att välja miljön & klimatet först, våga gå emot strömmen & göra hållbara val. Samtidigt känner jag en viss rädsla för hur mitt barn ska må av detta när det kommer till att jämföra sig med kamraterna. Men det känns fel att behöva vika sig när det istället är fler som borde öppna ögonen & göra medvetna val. Även om jag inte förrän 2013 började tänka på miljön & blev en aspirerande minimalist, så har jag hela livet varit en ”outsider”. Det har skadat mig för livet, men också stärkt mig på olika sätt. Men jag vill inte att mitt barn ska behöva bli utanför pga de värderingar som familjen har & vill stå upp för.

▫️

 En tanke vi har är att efterhand sälja varje pryl som blir inaktuell & pengarna vi får tillbaka ska gå tillbaka till vårt barn. Det här hoppas jag ska bli en god vana som lär barnet att släppa taget om ägodelar & inte fästa sig vid dem på ett ohälsosamt sätt. Att kunna byta en sak mot pengar som sedan kan få bli en ny (gärna begagnad) sak som ger glädje i nuet.

▫️

Ett barn behöver kärlek, oändlig & ovillkorlig sådan. Och i ett hem utan överflödiga prylar tror vi oss kunna uppnå detta. Samma glädjekvot kan fyllas på olika sätt & behöver absolut inte vara beroende av en prislapp. En dyr leksak kan vara precis lika uppskattad som att få lov att vara med & måla på väggarna eller gå på skattjakt i skogen. Jag minns att som barn uppskattade jag mer när det blev en oväntad överraskning än när det var en organiserad resa på gång som redan hunnit fyllas av förväntningar.

▫️

Det här ska bli en helt fantastisk resa som kommer vara resten av livet. Och även om vår anonymitet finns kvar så tänker jag vara helt transparent i tankar & berätta hur det går för oss i kombinationen av att vara en familj & gå emot många normer i samhället samtidigt som vi fortsätter en minimalistisk livsstil i hållbarhetens tecken.

▫️

Tack för att ni tagit del av mina tankar ❤️

Detta inlägget publicerades under kategorin ”Minimalism & hållbarhet med barn” som kommer att vara den kategori där alla inlägg kring att vi blivit en familj publiceras.

3 kommentarer
Louise

Word! Tankar i ord som skulle kunnat vara mina egna, vi är också minimalister och vi är veganer - är inte ett dugg orolig för att vårt första barn, som är beräknat i januari, inte kommer få all kärlek och glädje i livet som vi lääängtar efter att ge. Vi är lyckliga i vår vetskap om vilka sunda värderingar vi kommer att ge vårt barn. Men däremot oroliga för det samhälle vårt barn, per automatik, tvingas växa upp i. Med allt vad det innebär. Det är så tröstande och skönt att läsa att vi inte är ensamma! Men jag tror våra barn kommer få så pass bra grund, sund bild och självkänsla att de klarar av och förstår de hälsosamma effekterna av ett minimalistiskt och för vår del också veganskt tänkande och liv.
Stort lycka till!! Kram

Svar: Tack för din kommentar 🙂 Jag hoppas verkligen att vi ska lyckas få en bra grund & balans som kan motstå samhällets påtryckningar. Önskar er också all lycka till ❤
Minimalistinnan

Anonym

Hej, om du inte redan gjort det(hittar inte) kan du inte skriva ett inlägg om vad ni gjort för inköp till en nyfödd? :) vad har du prioriterat, vad har ni fått tag på begagnat, vad är onödigt att köpa etc? Hur många bodysar behöver man i varje storlek? :) skulle vara kul att höra din erfarenhet och tänk kring det :) Jag väntar mitt första barn i mars och börjar nu smått planera allt som en bäbis behöver, och det känns som det är tusen grejer minst!

Anonym

Hej, om du inte redan gjort det(hittar inte) kan du inte skriva ett inlägg om vad ni gjort för inköp till en nyfödd? :) vad har du prioriterat, vad har ni fått tag på begagnat, vad är onödigt att köpa etc? Hur många bodysar behöver man i varje storlek? :) skulle vara kul att höra din erfarenhet och tänk kring det :) Jag väntar mitt första barn i mars och börjar nu smått planera allt som en bäbis behöver, och det känns som det är tusen grejer minst!

Svar: Hej! Det finns faktiskt ett påbörjat sådant inlägg 😁 Så kommer publicera det när jag känner mig nöjd & klar med det 😃 Har varit lite dåligt med inlägg om föräldrarollen & allt kring bebis för jag har haft så många andra inlägg jag vill skriva & som varit påbörjade 😅 Men det kommer! 😃
Minimalistinnan