Minneslåda

 
 
✨📦✨I min garderob står en SAMLA (65 L) från @ikeasverige med några saker i. Det är min minneslåda. Den rymmer sådant som jag inte direkt kan använda, men gärna vill ha kvar. Från början bestod dessa av många fler lådor som alla var proppfulla, men de senaste fyra åren har de nu kunnat minskas ner till en som bara är täckt i botten. Förmodligen kommer den fyllas på, men kanske även något då får lämna. Jag vill hålla en jämn balans & försöka begränsa mig till en låda.
▫️
Det jag gjort med några av sakerna som tidigare fanns i lådan är att låta dem komma till användning i nuet. T.ex. den lilla silvriga väskan & plånboken jag visade i tidigare inlägg. Istället för att ligga nedpackad i lådan fyller de nu en funktion i mitt liv.
▫️
Min sambo har en likadan låda i sin garderob & tycker det blev väldigt bra att kunna ha allting med nostalgivärde på ett ställe & inte sprida ut förvaringen.
▫️
Jag tycker det är viktigt att även som minimalist tillåta sig själv att få spara på nostalgi & minnen, men att samtidigt försöka hålla en balans i det som gör att en mår bra. Förvaringen av prylar bör aldrig kännas som en börda. För mig ryms det enkelt i min garderob där det ändå inte skulle varit något annat. Och om möjligt - låt din nostalgi komma till användning i nuet så att du kan få njuta av den oftare. Kanske rentav dagligen? 😊
 
 
 
 
 
 
 
 
minimalism minimalist minneslåda nostalgi
0 kommentarer

En minimalists tankar inför att bli mamma

 
 
Innan jag träffade min sambo hade jag bestämt mig för att inte skaffa barn. Nej, inte en chans att jag skulle göra det. Citat som "Save the Earth - Don't give birth", var mitt eventuella förberedda svar om barnfrågan skulle dyka upp.

▫️

Men efter att vi träffats & vi fått ett liv tillsammans började en ny fundering ta form. Är det inte på ett sätt livsviktigt för vår planet att det är vi som vill leva hållbart & förändra det destruktiva beteende människan & samhället har mot vårt enda hem, att det är vi som ska skaffa barn? 💚 Om vi alla väljer bort det kommer hoppet inte dö med oss då? 

▫️

Det här är en (för mig) väldigt komplex & djup frågeställning som säkerligen går att diskutera i det oändliga. För ska vi vara riktigt cyniska - det bästa för planeten vore väl om vi alla begick självmord så Moder Jord får återhämta & sköta sig själv i lugn & ro? 🥀 Men om vi hoppar över den väldigt tunga & jobbiga fråga & istället utgår från att vi är här & vi ska fortsätta vara här 🌍💚

▫️

Tanken på att bli mamma är ett härligt rus, samtidigt som det blandas om med en rejäl dos ångest emellanåt. Dels är småbarnsföräldrar, speciellt förstagångsföräldrar en målgrupp som företag älskar att sälja till genom att presentera (enligt dem) lösningar på problem & faror som bygger på att skapa en osäkerhet & rädsla hos kunden (föräldern), & att skapa ett behov. Än så länge tycker jag mig ha stått med huvudet kallt & kanske framför allt lyckats att inte trilla ner i en sådan konsumtionsfälla pga att jag hållit mig undan marknadsföringen, fysiska babybutiker & fokuserat på det som jag själv & vården (i råd med barnmorska) anser är viktigt & nödvändigt.

▫️

Men hur tänker vi egentligen? Att skaffa barn, det innebär ju trots allt en del nya prylar & ägodelar som ska få plats, ett extra rum i boendet & framförallt - ytterligare en individ att ta hänsyn till & som dessutom under många år kommer behöva min ständiga uppmärksamhet. Det låter inte så minimalistiskt att skaffa barn, eller är det precis vad det kanske är för oss? Många säger sig inte ha tid - men vi har frigjort tid i våra liv redan. Genom att ha landat där vi vill bo & vara, samt etablerat goda vanor i livet. Gjort oss av med överflödiga prylar (även om vi fortfarande har en hel del som ska få lämna hemmet), kapat ner på utgifter & gjort oss av med shoppingberoende & impulsköp. 

▫️

Jag vill finna det älskvärda i det enkla med min bebis. Att spika upp schema med aktiviteter varje vecka (kanske varje dag?!) är verkligen ingenting för mig. Jag vill få vara här & nu - ta varje dag så som det känns just där & då ❤️👶

▫️

De större & mer tyngre tankarna kring att bli mamma & vara minimalist kommer egentligen längre fram när vårt barn hunnit vandra här på jorden i några år. Att våga säga nej till plastleksaker, mat & godis proppat med tillsatser, billiga kläder med plasttryck föreställande populära karaktärer. Att vi istället för att köpa nytt söker efter begagnade alternativ. Att vi hellre åker på utflykter i närheten ofta än drar iväg utomlands ett par veckor per år. Att naturen är en lekplats istället för ett högljutt & plastfyllt lekland intill en galleria. Jag vill fortsätta på vägen i livet att välja miljön & klimatet först, våga gå emot strömmen & göra hållbara val. Samtidigt känner jag en viss rädsla för hur mitt barn ska må av detta när det kommer till att jämföra sig med kamraterna. Men det känns fel att behöva vika sig när det istället är fler som borde öppna ögonen & göra medvetna val. Även om jag inte förrän 2013 började tänka på miljön & blev en aspirerande minimalist, så har jag hela livet varit en ”outsider”. Det har skadat mig för livet, men också stärkt mig på olika sätt. Men jag vill inte att mitt barn ska behöva bli utanför pga de värderingar som familjen har & vill stå upp för.

▫️

 En tanke vi har är att efterhand sälja varje pryl som blir inaktuell & pengarna vi får tillbaka ska gå tillbaka till vårt barn. Det här hoppas jag ska bli en god vana som lär barnet att släppa taget om ägodelar & inte fästa sig vid dem på ett ohälsosamt sätt. Att kunna byta en sak mot pengar som sedan kan få bli en ny (gärna begagnad) sak som ger glädje i nuet.

▫️

Ett barn behöver kärlek, oändlig & ovillkorlig sådan. Och i ett hem utan överflödiga prylar tror vi oss kunna uppnå detta. Samma glädjekvot kan fyllas på olika sätt & behöver absolut inte vara beroende av en prislapp. En dyr leksak kan vara precis lika uppskattad som att få lov att vara med & måla på väggarna eller gå på skattjakt i skogen. Jag minns att som barn uppskattade jag mer när det blev en oväntad överraskning än när det var en organiserad resa på gång som redan hunnit fyllas av förväntningar.

▫️

Det här ska bli en helt fantastisk resa som kommer vara resten av livet. Och även om vår anonymitet finns kvar så tänker jag vara helt transparent i tankar & berätta hur det går för oss i kombinationen av att vara en familj & gå emot många normer i samhället samtidigt som vi fortsätter en minimalistisk livsstil i hållbarhetens tecken.

▫️

Tack för att ni tagit del av mina tankar ❤️

Detta inlägget publicerades under kategorin ”Minimalism & hållbarhet med barn” som kommer att vara den kategori där alla inlägg kring att vi blivit en familj publiceras.

3 kommentarer

Min garderobslösning

 
👗👕👙Ni har tidigare i år fått se alla mina kläder, men här ska ni få se hur själva garderobslösningen ser ut 😄
▫️
Garderoben är inbyggd & vi valde att inte börja riva ut dem & försöka göra om då de är fullt funktionsdugliga & det spelar ingen roll för oss hur det ser ut inuti så länge de är praktiska nog.
▫️
Jag hänger alla mina plagg förutom strumpor, underkläder & bikini som ligger i trådkorgarna under. Där ryms även alla mina tygbindor. Till höger hänger alla mina tre väskor (se dem i tidigare inlägg🎒👜). Jag har ingen säsongsgarderob, så här finns verkligen alla kläder jag äger förutom ytterkläder.
▫️
Nedanför trådkorgarna till vänster står en hink i rostfritt stål från @laplandecostoredär använda tygbindor mellanlandar i vatten & ättika innan maskintvätt. I hinken förvaras annars menskopp & kastrull avsedd speciellt för den. (Läs mer om detta i tidigare inlägg).
▫️
Till höger finns en SAMLA (65L) från @ikeasverige som är vad jag kallar för min minneslåda. Den kommer jag berätta mer om i ett annat inlägg.
▫️
❌🐛❌För att skydda garderoben från oinbjudna gäster har jag en kub cederträ liggandes & två st block hängandes med rödcederolja på (läs mer om det i tidigare inlägg).
 
 
capsule wardrobe garderob kläder minimalism minimalist stil wardrobe
3 kommentarer